Rombat va produce baterii Litiu-Ion în România

Rombat va produce baterii Litiu-Ion în România

Rombat, companie românească membră a grupului sud-african Metair din 2012, va deveni de anul acesta producător de baterii Litiu-Ion. Noua unitate de producție va fi dedicată automobilelor electrice și reprezintă o investiție de peste 12 milioane de euro.

România va intra în liga selectă a țărilor producătoare de celule Litiu-Ion destinate bateriilor montate pe automobilele electrice. Rombat a demarat lucrările la noua fabrică, în zona localității Cernica, încă din 2018 – conform istoricului companiei.

Locația de producție se va întinde pe o suprafață de 5000 mp și va avea o capacitate de producție foarte mare – de 1 milion de celule pe an (100 MWh). Rombat va asambla două tipuri de celule Litiu-Ion: NMC de 20 Ah / 3,65 V și LFP de 20 Ah / 3,2 V. Aceste chimii – oxidul de cobalt-litiu-nichel-mangan (NMC) și fosfat de fier-litiu (LFP) vin cu o densitate mai redusă de energie. În schimb, ele au o fiabilitate crescută – rezistență mai bună în timp și riscuri mai mici de incendiu sau explozii.

„Elementul de noutate absolută al anului este fabrica de celule Li-Ion de la Cernica, Ilfov. Este, practic, pasul către viitor făcut de Rombat și o investiție de referință de pe piața românească. În parteneriat cu Prime Technologies vom dezvolta baterii Li-Ion de tip custom made și vom intra într-o piață nouă,” a explicat într-un document intern Eduar Croitoru, directorul de vânzări și marketing al firmei.

Via LifeNews

Adaugati comentariu