Seat S.A. a susținut o conferință de presă în care a prezentat rezultatele financiare pe anul fiscal 2022. Dincolo de asta, discuțiile cu jurnaliștii au relevat și alte aspecte legate de viitorul ambelor mărci, Seat și Cupra. Iată-le, în cele ce urmează!
Azi, Seat S.A. a dat publicității rezultatele financiare pentru 2022. O să ți le prezint pe scurt, în cele ce urmează.
Cifra de afaceri a crescut cu 14%, ajungând să atingă 10,5 mld. euro. Este a doua cea mai mare cifră de afaceri din istoria de 73 de ani a companiei. În 2019 a fost înregistrat recordul de 11,1 mld. euro. Profitul operațional a crescut cu 550 mil. euro, până la 179 mil. euro.
Din cauza lipsei semiconductorilor și a altor factori (Covid, război), producția a rămas la niveluri similare cu 2021 (480.000 automobile). În cazul Seat (excluzând Cupra), vânzările au scăzut cu 4%, dar cifra de afaceri a crescut cu 14%, în timp ce venitul pe vehicul a crescut cu 18%. Modelele Cupra au reușit să contrabalanseze situația.
Investiții Seat și Cupra
În 2023, la fix trei decenii de la înființarea uzinei din Martorell, Seat investește 3 mld. euro în electrificarea sa. Acolo se vor construi nu doar modele Seat, ci și, de exemplu, VW ID.2.
Marea noutate este că gama de electrice mici a Grupului VW va fi dezvoltată de Seat S.A. Astfel, la Martorell vor fi produse modele mici, electrice, pentru toate modelele Grupului.
Cupra și-a propus ca, până în 2030, să intre în top 100 Best Global brands. Pentru acest scop, se sprijină pe șase pârghii. Printre ele, o rețea de dealershipuri neconvenționale. Anul viitor, acestea vor fi deschise în orașe precum Berlin, Madrid, Manchester și Paris. Totodată, se studiază posibilitatea ca brandul să intre pe piața nord americană. Compania va investi și în experții Cupra Masters, care, în 2023, vor ajunge să numere 2000 de ambasadori ai mărcii.
Citește pe autoexpert.ro ➡ Primul showroom Cupra Garage din București 💡
Poate cea mai importantă pârghie este reprezentată de modelele noi. Astfel, în 2024 vor apărea Tavascan și Terramar. Apoi, în 2025, UrbanRebel va urma în gamă. În acest ultim caz, numele nu este definitiv, ci va fi, probabil, înlocuit cu unul spaniol. Toate cele trei modele vor pune umărul la țelul de a vinde 500.000 de unități anual. Iar Tavascan va fi produs în China pentru a scădea prețul de producție și, implicit, cel de vânzare.
Cât despre Seat…
Ei bine, Seat își va lărgi aria de activitate. Va continua să comercializeze modele convenționale și electrificate atâta timp cât se va mai putea. În paralel, va deveni brandul de mobilitate al Grupului. Probabil că, atunci când normele Euro sau interzicerea motoarelor termice vor face imposibilă vânzarea de motoare termice, Seat va rămâne doar o marcă de mobilitate. Rămâne de văzut.
Am vorbit despre normele Euro 7. CEO-ul Seat, Wayne Griffiths, pe care l-am intervievat, mi-a mărturisit că va fi greu ca modelele Ibiza, Arona și Ateca să se alinieze acestora, în forma în care se vehiculează actualmente. Acestea au motoare 1.0 și 1.5 TSI, respectiv 2.0 TDI. Dar aceste motoare sunt îmbunătățite în timp ce citești acest articol, fix pentru acest scop. Și nu e doar problema mărcii Seat, ci a tuturor celorlalte mărci care vând în Europa modele convenționale. Încă se speră ca Bruxelles să discearnă problema și să coboare din pretenții.
Legat de semiconductori, situația se îmbunătățește continuu. Totuși, Seat și Ateca încă nu pot produce atâtea exemplare pe câtă cerere au. Griffiths speră ca, după jumătatea anului, situația să revină aproape de normal.