Secretele campionului Titi Aur (I)

Într-o mini serie de cinci episoade, vă prezentăm câteva sfaturi utile privind conducerea auto, venite de la multiplul Campion Național de Raliuri, Constantin “Titi” Aur.

Sper că sfaturile vor fi utile atât celor care vor să devină piloţi de curse, cât şi tuturor celorlalţi automobilişti, care doresc să îşi perfecţioneze stilul de conducere. Pe parcursul mai multor articole vom trata actul de conducere în ordinea firească a desfăşurării lui. 

Tematica nu va relua cunoştinţele căpătate anterior în şcolile de şoferi, dar, de multe ori, vom face referire la ele, completându-le cu altele, suplimentare. Totodată, vom încerca să oferim cu promptitudine răspunsuri adecvate oricăror întrebări venite din partea cititorilor.

Poziţia la volan 
Este foarte importantă, pentru a putea manevra maşina cât mai uşor şi mai corect. O poziţie corespunzătoare la volan îi asigură pilotului accesul facil la toate comenzile şi o vizibilitate bună dar, mai ales, îi permite să „simtă” cât mai bine maşina. Reglarea corectă a scaunului ajută şi la conservarea resurselor fizice, prin reducerea stresului la care este supus pilotul pe durata unui întreg raliu.

Maşina de curse se „simte” cu spatele, care, din acest motiv, trebuie să fie cât mai bine lipit de scaun. Practic pilotul trebuie să facă corp comun cu maşina. Pentru a nu înşela simţurile pilotului, scaunul de curse este foarte tare neavând burete, arcuri sau alte elemente de amortizare care să despartă corpul de scaun.

Odată realizată această legătură, orice început de derapaj se simte foarte repede şi atunci se poate acţiona pentru a stopa sau pentru a menţine derapajul, în funcţie de situaţie.

Longitudinal, scaunul se reglează astfel încât piciorul stâng apăsat pe ambreaj să fie aproape închis, cu genunchiul uşor îndoit. Odată poziţionat scaunul, se face reglajul spătarului. Aşezat într-o poziţie lejeră, cu umerii lipiţi de spătar, ceea ce fixează astfel încheietura mâinii întinse în faţă ca să ajungă la nivelul părţii superioare a volanului. 

Reglajul în înalţime al scaunului este foarte important. Poziţia trebuie astfel aleasă încât pilotul să stea cât mai jos, pentru a coborâ pe cât posibil, centrul de greutate,dar fără a sacrifica buna vizibilitate în faţă, peste volan. 

În timpul cursei se apasă periodic cu piciorul stâng în podea sau într-un suport rigid, special construit şi montat lângă pedala de ambreaj, pentru a menţine sau a împinge corpul spre spate. Astfel se menţine în permanenţă un bun contact cu scaunul şi deci cu întreaga maşină. Acestea fiind spuse, verificaţi-vă cunoştinţele căpătate aici pe automobilul dumneavoastră. [Titi Aur]

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top