Secretele unuia dintre cele mai frumoase castele de pe Bătrânul Continent

La poalele Bucegilor se află unul dintre cele mai frumoase castele din Europa. Ne referim la renumitul Peleş, vizitat, anual, de sute de mii de oameni. Totuşi, puţini sunt cei care se pot mândri că au aflat toate secretele pe care le ascunde această  bijuterie arhitecturală unică.  

Construit la inițiativa Regelui Carol I, între anii 1873 și 1914, Castelul Peleș este considerat unul dintre cele mai impresionante edificii de tip istoric din Europa.  Faimoasa construcție vizitată, anual, de aproximativ 300.000 de turiști, inclusiv de peste hotare, are 160 de încăperi și un turn cu o înălțime de  66 de metri.  De altfel, reședința de vară a Casei Regale a venit la “pachet” și cu o serie de noutăți.  Concret, Peleșul a fost chiar prima construcție din România cu o fundație din beton armat și primul castel electrificat integral din întreaga Europă. Mai mult, faimosul edificiu avea, pe lângă curent electric, și apă curentă, încălzire centrală și chiar și un sistem ingenios pentru aspirarea prafului, funcțional și în zilele noastre.  Mai mult, Peleșul “ascunde”,  în temelii, două pergamente – actul de fundaţie şi cel de construcţie – închise într-un tub de sticlă, apoi într-unul de plumb, dar și zeci de monede cu chipul lui Carol I.

Şedinţe de spiritism ţinute în mare taină

Aici, la Peleș, Regina Elisabeta organiza ședințe de spiritism, încercând să contacteze spiritul fiicei sale, care s-a stins din viață la o vârstă fragedă, în urma unei epidemii de scarlatină. Cel care i-a propus organizarea respectivelor ședințe a fost celebrul scriitor francez Pierre Loti, în timp ce se afla într-o vizită la Peleș.  Totul se desfășura în mare secret, fără știrea regelui.
Se spune că Regina Elisabeta  ar fi primit un mesaj emoționant de la fiica sa, astfel că a decis să continue ședințele și după plecarea lui Pierre Loti. În acest sens, a apelat la ajutorul favoritei sale, Elena Văcărescu (n.r.- despre care se spune că a fost marea iubire a Principelui Ferdinand, cel care avea să devină rege al României). Regina avea și un caiet cu notițe și însemnări din timpul respectivelor ședințe de spiritism. Totuși, nu a durat mult până când la Regele Carol I au ajuns copii ale caietului cu pricina. Despre notițe, acesta i-a spus, la un moment dat, fratelui său că  “îți fac părul măciucă”, potrivit muzeografilor. Ulterior, a cerut ca însemnările respective să fie arse. De altfel, și caietul special al reginei a fost mistuit de flăcări.

Adaugati comentariu