Sfaturile Goodyear

Câteva reguli pentru o siguranţă mai mare a copiilor şi adolescenţilor în trafic.

“Ca părinţi avem o mare responsabilitate în a ne asigura că ne facem copiii să devină şi ei responsabili atunci când sunt pe stradă. Pe măsură ce cresc nu numai că trebuie să înveţe regulile de circulţie, ci şi să înţeleagă că siguranţa este şi ea responsabilitatea lor. Ca părinţi nu trebuie să încetăm să subliniem importanţa siguranţei pentru copiii noştri nici atunci când aceştia au crescut destul încât noi să nu le mai subliniem încă o dată comportamentul responsabil pe care trebuie să îl aibă,” ne recomandă Pascale de Briey, de 24 de ani inginer proiectant la Departamentul Dezvoltare anvelope al Goodyear şi mamă a 4 copii.

După o experienţă considerabilă pe bancurile de probe de la Centrul de Cercetare şi Inovare Goodyear din Luxemburg, Pascale de Briey ne recomandă câteva reguli pentru o siguranţă mai mare a copiilor şi adolescenţilor în trafic.

Pentru cei mici …
Ţineţi minte!
Un copil nu are capacitatea necesară de a sta în siguranţă în trafic. Adesea ei nu pot vedea dincolo de maşinile parcate şi nu au experienţa necesară de a judeca viteza şi distanţa unei maşini care se apropie. Este important să le reamintim că sunt mai mici decât maşinile şi că acest lucru îi împiedică să vadă drumul sau să se facă vizibili pentru cei ce trec pe drum.

Făceţi-i vizibili!
“Ca părinţi suntem întotdeauna îngrijoraţi de siguranţa copiilor noştri. Facem orice pentru a micşora riscurile de accident: îi învăţăm regulile de bază pentru siguranţa în trafic, când şi unde să traverseze în siguranţă strada, dar este tot responsabilitatea noastră aceea de a ne asigura că sunt vizibili pentru conducătorii auto din trafic”, spune de Briey. În aceast sens inginerul de teste al Goodyear ne recomandă:

• Haine vizibile. Una din cele mai uşoare căi de a ne asigura că ai noştri copii sunt vizibili pentru cei aflaţi în trafic este să ne amintim ca atunci când cumpăram haine pentru ei, acestea trebuie să fie luminoase, strălucitoare şi intens colorate.

• Accesorii reflectorizante pentru haine. Adăugând benzi reflectorizante în jurul braţelor sau pe încălţăminte ajută de asemenea la a-i face mai vizibili în special seara, în zile ceţoase, ploioase sau pur şi simplu mohorâte, sau pe drumurile lăturalnice mai puţin luminate.

• Bicicleta şi ghiozdanul. Asigurați-vă că bicicletele lor sunt uşor de remarcat prin accesoriile reflectorizante pe care le ataşaţi şi asigurați-vă că luminile – din faţă şi din spate – funcţionează cum trebuie. Aceasta îi va ajuta foarte mult. De asemenea adăugarea unor stickere reflectorizante pe ghiozdan îi ajută şi mai mult să fie vizibili în trafic.

Însoţiţi-i la plimbare: fiţi un bun exemplu pentru ei!
Copiii învaţă urmându-ne exemplul. În timp ce ne petrecem mult timp vorbindu-le despre siguranţa în trafic, drumurile străbătute pe jos către şi de la şcoală sunt momente potrivite pentru a le consolida un bun comportament pe drum.

Fiţi mereu un bun exemplu alegând locurile sigure pentru a traversa, explicând de ce a trebuit să va opriţi la semafor, să vă uitaţi în ambele părţi şi să ascultaţi traficul înainte de a traversa.

“Este universal valabil faptul că un copil sub 9 ani nu are abilităţile necesare pentru a se descurca singur în trafic. Lăsarea copiiilor sub 9 ani singuri pe stradă sau lângă străzi cu trafic trebuie evitată cu orice preț. Dar pe măsură ce copiii cresc, este de asemenea important să îi învăţăm că sunt responsabili pentru propria lor siguranţă când noi nu suntem prin preajmă,” a adăugat specialistul Goodyear.

• Stop, uită-te, ascultă! Una din primele reguli pe care copiii trebuie să o înveţe pe stradă este “Stop, uită-te, ascultă.”

• Învăţaţi-i despre pericolele ascunse. Fiţi atenţi şi încurajaţi-vă copiii să fie şi ei conştienţi şi atenţi la intrărileşi străduţele ascunse de pe care pot ieşi în mod neaşteptat maşini.

• Alegeţi partea corectă a drumului. Asiguraţi-vă că mergeţi pe trotuar, cât mai departe de traficul străzii.

• Concentrare! Reamintiţi copiilor dumneavoastră să se concentreze în timp ce traversează strada – pot fi adesea distraţi.

• Învăţarea activă este cheia. Încurajaţi-vă copiii să vorbească despre ce au văzut pe stradă şi dacă aceea este o practică sigură sau nu. Dați voie copilului să ia decizii împreună cu dumneavoastră, astfel încât el să înveţe prin intermediul unei activităţi.

Siguranţa în trafic pentru adolescenţi
Chiar şi atunci cânt copiii noştri sunt aproape adulţi, este înţelept să le reamintim importanța unui comportament bun pe stradă. Subliniind necesitatea concentrării şi faptul că trebuie să fie atenţi tot timpul, avertizându-i asupra pericolelor pe care le presupune ascultarea muzicii la volum mare, cu căştile pe urechi, utilizarea telefonului mobil sau tastarea unor mesaje în trafic, fie că merg pe jos, pe bicicletă sau în maşină, poate ajuta la siguranţa lor.

Este de asemenea important să continuăm să le reamintim propria responsabilitate pe care o au – să nu se urce în maşină cu un şofer care a băut alcool, să poarte mereu centură de siguranţă, să nu conducă sub influenţa băuturilor alcoolice – şi trebuie să le subliniem aceste lucruri copiilor noştri.

Scoţând în evidenţă ceea ce alţii fac atunci când se pun în pericol este de asemenea o modalitate bună de a arăta adolescenţilor câteva aspecte ale comportamentului lor periculos, aspecte de care ei pot să nu fie conştienţi.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top