#Șieu – România blocată de proteste pentru 15 minute

#Șieu

România a fost blocată astăzi timp de un sfert de oră. Oamenii au protestat împotriva tergiversării guvernanților de a demara lucrările la autostrăzi. La sfârșitul anului trecut, țara noastră avea doar 806 kilometri de autostradă.

“#Șieu vreau autostradă” a fost mișcarea care a ținut țara în loc timp de 15 minute. Șoferii de pe întreg teritoriul României au oprit în trafic la ora 15. Pe autostradă, aceștia au ales să stea pe banda de urgență, în semn de protest, iar pietonii au ales să blocheze trecerile de pietoni.

În Piața Victoriei din București, în Piața Universității și în fața Ministerului Finanțelor, angajații mai multor companii au ieșit pentru a scanda “Vrem autostradă!”.

Zeci de companii din toate domeniile, primării de Brașov, Iași, Târgu Jiu, echipe sportive și personalități din showbiz s-au alăturat protestului și au întrerupt activitatea timp de 15 minute la ora 15. La fel au făcut sindicaliștii de la ROMATSA și Sindicatul Național al Polițiștilor din România.

Ministrul Transporturilor, Eugen Teodorovici, care ar trebui să avizeze finanțarea autostrăzilor, spune că susține protestul, dar nu s-a alăturat celor din stradă.

O cofetărie din Suceava a făcut un metru de autostradă din ciocolată, iar un om de afaceri din Suceava a inaugurat astăzi un metru de autostradă din Moldova, în localitatea Cumpărătura din județul Suceava.

Mai multe posturi de radio au întrerupt emisia, iar mai multe posturi de televiziune, printre care Prima TV, au redat pe ecrane mesajul “#Șieu” și informații referitoare la situația precară a drumurilor de mare viteză de la noi. Music Channel și H!T Music au recurs la difuzarea unor clipuri în care apar autostrăzi.

Mai multe magazine online au ales să nu primească nicio comandă în intervalul stabilit.

Statistici:

  • 806 kilometri de autostradă avea România la sfârșitul anului 2018;
  • 90% din drumurile naționale au o singură bandă de mers pe sens;
  • în 2016, s-au înregistrat 97 de decese per un milion de locuitori în accidente rutiere în România, cea mai mare cifră din Uniunea Europeană.

Adaugati comentariu