Sistemul i-STOP de la Mazda – Pauză la semafor

În fiecare zi, motorul mașinii tale consumă carburant fără a produce mișcare. Un scenariu des întâlnit, de fiecare dată când te afli în coloană la semafor sau într-un blocaj de trafic, iar propulsorul menține turația de relanti.

Sistemul i-STOP de la Mazda promite o reducere a consumului de carburant, dar și a emisiilor poluante, prin întreruperea alimentării motorului în situațiile în care mișcarea nu este posibilă. Spre deosebire de sistemele convenționale Start&Stop prezente actualmente pe modele concurente, i-STOP nu se bazează exclusiv pe un motor electric pentru operațiunea de repornire a propulsorului.

În schimb, bazându-se pe calitățile demonstrate de motoarele cu injecție directă DISI, sistemul i-STOP injectează benzină direct în cilindri pentru ca, în a doua fază, să o aprindă pentru a porni motorul. Inițial, un motor electric asistă procedeul de pornire, pentru a optimiza consumul de carburant.

Sistemul i-STOP de la Mazda – Pauză la semafor

Pentru a evita descărcarea bateriei principale, sistemul i-STOP beneficiază de aportul unui acumulator separat cu destinație precisă. Avantajul acestei tehnologii ține de rapiditatea procesului de repornire a motorului, întregul proces având o durată de doar 0.35 secunde, la jumătate față de sistemele disponibile în prezent.

În viața de zi cu zi acest lucru se traduce printr-un confort sporit la volan, prin minimizarea vibrațiilor și a zgomotelor resimțite în habitaclu. În teorie, integrarea sistemului i-STOP reduce consumul de carburant cu aproximativ 5%, valoare ce depinde în mare măsură de condițiile de trafic întâlnite. În situația în care mașina se află pe o pantă cu înclinație mai mare de 14 grade, sistemul i-STOP nu va interveni.

Există și posibilitatea decuplării sistemului de către șofer prin intermediul unui întrerupător plasat pe consolă. Noua Mazda 3 se numără printre primele modele ce vor beneficia de aportul acestei tehnologii avansate, opțiunea fiind disponibilă exclusiv pentru motorizarea pe benzină 2.0 l DISI.

Adaugati comentariu