Test drive – Skoda Fabia RS 1.4 TSI 180 CP

Deghizată în combinezon de raliu, Fabia RS promovează pragmatismul și eficiența într-un segment compus din mașini neserioase prin definiție.

  • Comportament dinamic foarte echilibrat gratie sinergiei TSI/DSG
  • latura practica excelenta pentru un hot-hatch
  • echipare standard generoasa
  • Plansa de bord anosta
  • nu exista optiunea unei transmisii manuale

Prima generație Fabia RS nu arăta întocmai ca un hot hatch și, de parcă asta nu era suficient ca lumea să îl arate cu degetul, mai avea și un motor diesel sub capotă. Ciudat, într-o clasă dominată de eleroane mari, evacuări trapezoidale și motoare mari pe benzină.

A doua generație păstrează imaginea de hatch cuminte, dar schimbă foaia în plan tehnic prin trecerea la un motor dublu supraalimentat pe benzină. Cu o cilindree de 1.4 l și 180 CP, unitatea TSI a primit atâtea premii „Engine of the Year“ încât până și reprezentanții VAG le-au pierdut șirul. Cuplată standard unei transmisii automate cu șapte trepte, sinergia TSI-DSG se dovedește a fi ideală, atât în planul confortului în utilizare cât și a performanțelor.

Să zicem că te urci la volan, pui levierul în poziția D, te ții bine de volan și apeși accelerația. Șapte secunde și trei zecimi mai târziu ai ajuns la 100 km/h, iar de acolo până la 200 km/h nu e un drum chiar atât de lung. Dincolo de performanțele în linie dreaptă, Fabia RS se ține bine și de viraje în condițiile în care suspensia nu este exagerat de rigidă. Pune-o lângă un Clio RS sau o Corsa OPC și nu vei descoperi diferențe fundamentale în materie de performanțe.

Problema lui Fabia RS este că performanța este așa ușor de obținut încât de multe ori ai senzația că lipsește ceva. Dacă rivalii săi te fac să transpiri atunci când te joci cu limitele fizicii, Fabia RS te lasă un pic rece. Totul este prea simplu, prea eficient, într-un cuvânt prea nemțesc. Până și interiorul abundă în spații de stocare, bancheta este confortabilă, ergonomia este perfectă, iar toate indiciile sugerează faptul că cehii au făcut o mașină rațională și practică într-un segment în care majoritatea clienților caută în principal senzațiile.

Pare a fi un conflict de interese, dar asta doar dacă ești genul care caută exuberanța unui Clio RS sau Corsa OPC. Dacă vrei în schimb un hot hatch universal, atunci Fabia nu are concurență, chiar și la un preț de 19.771 euro cu TVA inclus.

Date tehnice: Skoda
Fabia RS
Sasiu si caroserie
Motorizare 1.4 TSI
Nr. usi/locuri 5/5
Masa proprie/totala [kg] 1250/1720
Dimensiuni si capacitati
Lung/lat/inalt [mm] 3990/1640/1500
Ampatament
Volum portbagaj [l] 315 (1180)
Motor si transmisie
Tip motor 1.4 TSI
Combustibil Benzina
Cilindree [cmc] 1390
Sistem alimentare injectie directa+supraalimentare
Putere max. [kW(CP)/rpm] 132(180)/6200
Cuplu max. [Nm/rpm] 250/2000
Cutie de viteze Automata/7
Performante si consum
Viteza maxima [km/h] 224
0-100 km/h [s] 7.3
Consum urban/extra/mixt 7.7/5.2/6.2
Emisii CO2 [g/km] 148

Adaugati comentariu