Skoda Octavia a împlinit 20 de ani

Skoda Octavia

Da, au trecut 20 de ani de când a fost lansată prima generație a Skodei Octavia. Vă propun să rememorăm câteva dintre momentele importante din viața celui mai vândut model ceh.

În 1996 a fost prezentată prima variantă a best-sellerului, iar până azi 5 milioane de clienți au ales-o drept mașină personală sau de serviciu. Totuși, dezvoltatra modelului a început în 1992, la un an după preluarea cehilor de către VW. Încă din stadiul de proiect, Octavia a fost creată pentru a oferi un portbagaj impresionant, de 528 de litri (sau 1328 litri cu spătarele banchetei rabatate) și un acces facil la acesta, datorită hayonului generos dimensionat.

Gama de motoare era atât de cuprinzătoare, încât i-a făcut fericiți atât pe clienții economi, cît și pe cei mai sportivi din fire. Aceasta pornea de la propulsorul SDI de 68 cp, capabil să se mulțumească cu numai 5.1 l/100 km și ajungea la motorizarea de 1,8 litri turbo și 180 cp a Octaviei RS. Pe fundalul succesului de care s-a bucurat încă din primul an de la lansare, în martie 1998 a apărut pe piață și varianta break care, după un an a primit și tracțiune integrală. Dată fiind combinația unică de spațiu, tehnologie și preț scăzut, Octavia a ajuns una dintre mașinile cele mai întâlnite în flotele companiilor, în special în Europa.

Prima generație de Octavia a fost asamblată în noua fabrică de 37.500 mp de la Mlada Boleslav, special ridicată pentru noul model. An de an, capacitatea noii uzine a crescut cu 90.000 unități, ajungând la un maxim de 350.000 de mașini asamblate anual. Astfel, Skoda a ajuns cea mai mare companie industrială din Cehia. Ultimul exemplar al primei serii a ieșit de pe linia de producție în noiembrie 2010, pecetluind un total de 970.000 berline și 470.000 breakuri comercializate.

Generația a doua a profitat din plin de renumele celei precedente, reușind să fie comercializată în 1.6 milioane de exemplare pe parcursul celor 9 ani de fabricație. Aceasta s-a remarcat prin tehnologiile de top, precum injecția directă de benzină și cutia de viteze cu dublu ambreiaj DSG.

Actuala generație este produsă din noiembrie 2012 și deja a serbat primul milion de autovehicule comercializate. Pentru a face față cererii în continuă creștere, Octavia este acum produsă și în fabricile din India, China, Rusia și Kazakhstan.

Adaugati comentariu