Oficial: Skoda pregateste o masina low-cost

Skoda dezvoltă o nouă masina low-cost, dedicată piețelor emergente. Implicarea mărcii cehe vine după ce proiectul comun VW-Tata Motors a fost abandonat.

La începutul acestui an, grupul VW a intrat într-o colaborare cu grupul indian Tata Motors pentru a co-dezvolta o mașină low-cost. Cu toate acestea, când obiectivele de cost nu au fost atinse, parteneriatul a fost dizolvat, iar Skoda a primit sarcina de a relua proiectul de la zero.

„Grupul VW ne-a cerut să conducem dezvoltarea unei platforme gândită cu un accent puternic pe India și să investigăm construirea acestei afaceri în mod durabil și într-o manieră previzibilă. Aceasta este o sarcină uriașă și trebuie să abordăm întotdeauna proiectele pas cu pas„, a declarat Bernhard Maier, CEO Skoda.

În prezent, Skoda evaluează dacă platforma MQB A0 a grupului VW – utilizată inclusiv de noul VW Polo și de Seat Ibiza – ar putea constitui baza pentru un autovehicul ieftin, deși Maier a sugerat că un alt joint venture este posibil, dacă are mai mult sens din punct de vedere financiar. Dacă alege să lanseze noul model low-cost pe propria sa platformă, VW se confruntă cu necesitatea de a înființa întreaga infrastructură de producție în India.

„Este clar că fără localizarea radicală a producției și avantajele legate de costuri, nu vom putea transforma platforma MQB A0 într-un instrument competitiv în India”, a declarat Maier pentru Reuters.

Sarcina devine din ce în ce mai dificilă, deoarece noile reglementări privind siguranța și emisiile mai dure vor intra în vigoare în India începând cu anul 2020 – anul în care se așteaptă ca țara să devină cea de-a treia piață mondială a automobilelor, imediat după China și SUA.

Odată lansată în India, se așteaptă ca mașina low-cost să fie oferită treptat și pe alte piețe, în America de Sud și Orientul Mijlociu. În același timp, grupul VW dezvoltă o mașină low-cost în China cu partenerii săi de acolo, care urmează să fie lansată în 2019.

Adaugati comentariu