Șoferii beți nu mai pot alimenta cu combustibil în SUA

Șoferii beți nu mai pot alimenta

Benzinăriile din două state americane nu vor mai alimenta mașinile șoferilor aflați în stare de ebrietate. Astfel, s-ar evita problemele produse de șoferii beți. Decizia a fost luată în urma unor accidente care au urmat unui astfel de scenariu.

Ai băut, conduci și ai rămas fără combustibil? Tragi pe dreapta și iei autobuzul. Legea le interzice benzinăriilor din două state americane să alimenteze mașinile șoferilor care au consumat alcool. Primul stat care a legiferat această condiție a fost Tennessee. Acum, un nou accident i-a determinat și pe oficialii din New Mexico să adopte noua lege.

Astfel, un șofer care consumase băuturi alcoolice a alimentat cu benzină și apoi a produs un accident în care și-a găsit sfârșitul. Promulgarea legii a fost făcută cu 3 voturi pentru și 1 împotrivă.

”Combustibilii fosili propulsează cele mai multe vehicule în zilele noastre. Să dai combustibil unui șofer băut, este ca și când i-ai încredința cheile mașinii”, spune Curtea Supremă din New Mexico.

Discuțiile ar putea merge și mai departe. O altă consecință a regulii ar putea fi interzicerea vânzării de băuturi alcoolice în benzinării.

Pot fi opriți șoferii beți?

Sigur, legea e bună, dar necesită mai mult decât doar un text pe o foaie. Pentru a fi eficientă, ar trebui dotate benzinăriile cu un tester de alcoolemie. Poate și cu un agent de pază: nu poți pune o operatoare să măsoare alcoolemia unui șofer beat și irascibil.

Și ce te faci cu cei care alimentează singuri și plătesc cu cardul? Ar trebui montate testere de alcoolemie la pompă și conectate la sistem. Când detectează un nivel de vapori de alcool mai mare decât cel admis, pot bloca alimentarea. Și ce te faci dacă în dispozitiv suflă un pasager care nu a consumat alcool?

Poate că soluția ar trebui să fie la volan, nu la pompă. Pentru că un șofer beat poate pleca în călătorie cu plinul făcut, deci, teoretic, devine un pericol pentru 700 km, fără să alimenteze. Montarea unui tester în mașină nu i-ar permite, teoretic, să pornească mașina. Dar, dacă urcă la volan pasagerul treaz, pornește mașina și apoi îi ia locul șoferul?

Până vom găsi o soluție viabilă, pare că vor veni vehiculele autonome peste noi.

Foto: 783084

Adaugati comentariu