Soluție unică în industria auto: Elsa, BMW-ul i4 Racing, se aude magnific!

Elsa BMW i4 Racing by FlaviusCroitoru AutoExpert

De la reglementări la nebunie e doar un pas. Asta ne dovedește echipa Engage Engineering care s-a folosit de regulamentul CNVC pentru a o înzestra pe Elsa, BMW-ul i4 Racing, cu un sunet incitant.

Elsa, care printre alte competiții participă și la Campionatul Național de Viteză în Coastă (CNVC), a trebuit să se alinieze regulamentului acestei competiții. Acesta stipulează că orice mașină prezentă la start trebuie să scoată sunete de 110 dB, măsurate la 1 m depărtare. Însă condiția a fost prea simplă pentru echipa Engage Engineering. Astfel, specialiștii din Brașov au pornit în aventura de a dezvolta un sunet care să facă mult mai mult decât doar să alinieze mașina la regulament.

Sunetul Elsei incită spectatorii și transmite informații pilotului, deopotrivă. Al doilea rol este crucial, pentru că cel de la volanul unei electrice nu se poate raporta la niciun criteriu pentru a determina viteza cu care mașina ar trebui să abordeze virajele și, în general, diferite porțiuni din traseu. Dacă la termice te poți orienta după treptele cutiei de viteze și după sunetul motorului, la electrice nu ai niciunul dintre aceste repere. Astfel, riști fie să pierzi timp, pilotând prea încet, fie să ieși în decor, dacă ai un ritm prea rapid.

Elsa BMW i4 Racing by FlaviusCroitoru AutoExpert

Iar sunetul motorului nu depinde doar de turație, ci și de sarcină. Toate timbrele acestuia sunt decodate de creierul pilotului, care, astfel, stabilește ritmul ideal. Tocmai de aceea, inginerii de la Engage Engineering și-au dorit un sunet complex, care să ofere informații. De la a-și dori, până la a reuși, a fost cale lungă.

➡ Moș Crăciun a adus cadourile în BMW i4 Racing 💡

În primul rând, e nevoie de o soluție rezistentă la vibrații, șocuri și temperaturi extreme, fiind montată într-o mașină de curse. Apoi, sistemul trebuie să folosească extrem de puțin din puterea unității Raspberry Pi a mașinii. În sfârșit, incintele acustice trebuie să fie extrem de mici și, în același timp, foarte puternice.

Astfel, compania a apelat la inginerul de sunet Titus Constantinescu și la designerul de sunet Dan Alexandru. Aceștia, împreună cu cei doi ingineri software ai proiectului, Liviu Nossa și Andrei Kerekes, dezvoltă versiunea finală a sistemului. Soluția aleasă a fost să lucreze cu o aplicație Digital Signal Processing – un fel de sintetizator virtual care necesită o putere mică de calcul. La fel de important este că softul permite introducerea datelor de la mai multe surse, nu doar de la accelerație, așa cum se întâmplă la electricele de serie. Printre acestea – sarcina motorului și viteza fiecărei roți. Astfel, pilotul primește informații auditive despre viteză, limitarea de putere la încălzirea bateriei și pierderea aderenței fiecărei roți.

Elsa BMW i4 Racing by FlaviusCroitoru AutoExpert

Este o soluție unică în industria auto prin complexitatea informației și simplitatea programului.

„Pentru tipul de sunet m-am inspirat mult din filme, pentru că vreau să creez o notă sci-fi, păstrând și conexiuni cu un motor cu ardere internă. Primele lucruri la care m-am gândit au fost <<Blade Runner>>  sau  <<The Fifth Element>>. În acelaș timp puteți privi automobilul ca un instrument muzical modern – în funcție de acțiunile celui de la volan, prim al răspuns. BMW i4 racing poate să devină astfel o veritabilă instalație de artă prin sunet”, explică Dan.

Pentru partea de difuzare a sunetului, Titus a ales rezonatoare acustice direcționale și două subwoofere omnidirecționale. Volumul de aer de sub mașină este folosit ca amplificator, iar diffuserul din bara spate a devenit cameră de rezonanță. Sistemul a fost reglat să funcționeze între 40 Hz și 5 kHz.

“Soluția este integrată în restricțiile de volum pe care le avem în BMW i4, cu o podea plată, acoperită de baterie. În același timp aranjamentul incintelor față iau în calcul curgerea aerului care altfel ar putea interfera cu rezonatoarele. Sistemul are masa optimizată pentru integrarea într-o mașină de curse. Înlocuirea unor boxe hifi cu rezonatoare creează distorsiuni care adaugă realism și emoție. Avem o soluție perfect integrată în volumul dat, cu masă redusă, care suplimentar folosește elementele aerodinamice și volumul de aer de sub automobil pentru maximizarea puterii”, explică Titus.

Pe viu, sunetul este impresionant, dar l-am ascultat în hală și cu mașina în repaus. Doar la ralanti și cu câteva „ambalări” ale motorului. Probabil că spectacolul real va fi pe probele competițiilor. ➡ Ascultă aici cum se aude! 💡

Aceastră realizare a fost prezentată recent în cadrul conferinței Sync About It dedicată industrie muzicale. Este o dovadă a puterii pe care poate să o aibă sunetul în a defini identitatea proiectului dar și ca un instrument de conectare a pilotului cu automobilul.

 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top