Sportsvan – Golf pentru familişti

Volkswagen Golf Sportsvan AEx

Volkswagen Golf Sportsvan vine ca înlocuitor al lui Golf Plus şi adaugă atuurilor dinamice ale Golf-ului un plus de modularitate şi spaţiu.

Modelul compact ajuns la a şaptea generaţie nu mai are nevoie de nici o prezentare, elementul de noutate fiind declinaţia Sportsvan, ce vine să înlocuiasacă Golf Plus. Monovolumele compacte reprezintă un segment destul de puţin prezent pe străzile patriei, dar vin cu o serie de avantaje legate de spaţiu şi versatilitate, meritând mai multă atenţie. Aspectul exterior preia elemente de la Golf VII, liniile ferme disimulând cu success silueta mai “dolofană” a lui Sportsvan.

Există variante pentru aproape toate bugetele, începând de la 16. 992 Euro TVA inclus pentru motorul TSI de 1.2 până aproape de 35.000 pentru un 2.0 TDI echipat complet. Varianta testată de noi era echipată cu motorul diesel de 2.0 litri şi 150 CP cuplat la o transmisie automată DSG cu şase trepte. Propulsorul Euro 6 dezvoltă o putere de 150 CP şi un cuplu de 340 Nm. Remarcăm de la început silenţiozitatea şi rafinamentul. Puterea este livrată liniar şi oferă reprize suficiente pentru majoritatea situaţiilor. Cele 9.2 secunde necesare pentru a atinge 100 km/h şi viteza maximă de 210 km/h vor satisface majoritatea clienţilor. Economia de carburant este un punct forte, cu o talpă nu foarte grea reuşind să te apropii de cifrele din specificaţia tehnică. Toate acestea se întâmplă şi datorită transmisiei cu dublu ambreiaj DSG.

Volkswagen Golf Sportsvan AEx (03)

Totuşi, Sportsvan se referă mai degrabă la versatilitate decât la sportivitate. Garda la sol ridicată şi ampatamentul mărit cu 48 mm modifică uşor ţinuta de drum faţă de un Golf VII 2.0 TDI DSG, dar, datorită setărilor direcţiei diferenţele sunt minore, automobilulul fiind sigur chiar şi pe succesiuni de viraje luate rapid. Trebuie să ne amintim că vorbim de un segment în care primează confortul, care este la nivel înalt, datorită setărilor suspensiei.

Volkswagen Golf Sportsvan AEx (02)

Spaţiu interior de top
În echiparea Confortline, a modelului testat de noi materialele sunt de o calitate înaltă. Plasticul este moale şi plăcut la atingere, iar inserţiile din aluminiu sunt plăcute şi dau un accent de eleganţă. Scaunele faţă sunt confortabile, oferind şi o susţinere lateral decentă. Postul de conducere ceva mai înalt asigură o vizibilitate excelentă, indiferent de unghi. Suprafaţa vitrată mare face habitaclul mai luminos şi mai plăcut. În variantele de echipare superioară există şi o cameră pentru mersul înapoi. Un gadget interesant este sistemul Rear Park Alert care te avertizează când altă maşină îţi taie calea în timp ce dai cu spatele.

Volkswagen Golf Sportsvan AEx (05)

Bancheta fracţionabilă poate culisa înainte şi înapoi cu 13 cm în funcţie de necesităţi. Pasagerii sunt răsfăţaţi şi cu măsuţe rabatabile, fapt ce accentuează caracterul familist al maşinii. Portbagajul are un volum util de 500 de litri cu opţiunea de a muta mai jos podeaua sau a o păstra la linia de încărcare. Există spaţii de depozitare suficiente în faţă şi în spate. Tehnologia este la ea acasă în Golf Sportsvan, acesta având ca opţiuni un ecran tactil cu o grafică destul de bună. Stă bine şi la conectivitate, având mufă USB, Bluetooth, carduri SD şi cabluri pentru conectarea telefoanelor iPhone sau mufe mini USB.

Volkswagen Golf Sportsvan AEx (06)

 

Electronica ajută şi la stilul de conducere, existând patru moduri ce influenţează direcţia şi răspunsul motorului: Normal, Sport, Eco şi Individual. Automobilul testat era echipat şi cu Blind Spot Assist, Rear Park Alert, faruri Bi-Xenon cu lumini de zi LED şi oglinzi rabatabile electric. Toate acestea sunt mici detalii care îţi fac viaţa mai bună la drum lung, dar care cresc şi preţul de listă cu fiecare bifă.

Volkswagen Golf Sportsvan AEx (04)

După cum am spus şi la începutul articolului pe piaţa românească monovolumele n-au avut niciodată cifre marcante de vânzări, în ciuda avantajelor practice evidente. Volksvagen Golf Sportsvan 2.0 TDI este o maşină care s-ar preta extrem de bine unei familii tinere ce poate achita un preţ ce porneşte de la 25.830 Euro TVA inclus, dar care cu o serie de dotări opţionale ajunge la 31.300 Euro.

Verdict AutoExpert

Este o maşină cu dimensiuni ce o recomandă utilizării zilnice, dar şi cu un spaţiu interior şi un nivel de confort ce te duce cu gândul la vacanţe prin ţară la volan.
Foto: Răzvan Loghin
Date tehniceSportsvan 2.0 TDI
Masă proprie (kg)1.4
L/l/h (mm)4.340/1.805/1.580
Volum portbagaj(l)500/1.520
Combustibilmotorină
Cilindree (cmc)1.968
Putere max. (kW(CP)/rpm)110 (150)/3.500-4.000
Cuplu max. (Nm/rpm)340/1.750-3.000
Transmisie/trepteautomată/6
Viteza maximă (km/h)210
Sprint 0-100 km/h (s)9,2
Consum urban/extra/mixt5,1/4/4,4 (l/100km)
Normă poluare/emisii CO2Euro 6/125 g/km

 

Comentăm?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top