Statele UE au adoptat decizia de a interzice vânzările de mașini noi cu motoare termice poluante din 2035

Poluarea taxa Londra motoare termice Volkswagen

Statele Uniunii Europene au adoptat proiectul cu privire la interzicerea comercializării mașinilor care emit CO2. Motoarele termice care utilizează e-combustibili nepoluanți, electricele și vehiculele alimentate cu hidrogen vor putea fi vândute și după 2035.

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat un text legislativ care va pune capăt vânzării de autoturisme noi echipate cu motoare cu ardere internă care emit CO2 din 2035.

Textul validat va obliga producătorii să pună pe piață doar mașini care nu emit CO2 începând de la mijlocul deceniului următor, ceea ce înseamnă, practic, o interdicţie a comercializării de automobile care funcţionează pe bază de benzină şi motorină, precum şi a celor hibride, în beneficiul automobilelor complet electrice, cu hidrogen sau cu e-combustibili.

În rândul celor 27 de state membre doar Polonia a votat împotriva acestei legi. Italia, România şi Bulgaria s-au abţinut de la votul miniştrilor europeni ai energiei reuniţi la Bruxelles.

Anterior, ambasadorii din cele 27 de state membre UE s-au pus de acord pentru a proceda la o adoptare formală în cursul zilei de marţi, ultima etapă a unui lung proces legislativ.

Propunerea de a revizui standardele privind emisiile de CO2 ale autoturismelor şi utilitarelor face parte din pachetul „Fit for 55”. Prezentat de Comisia Europeană la data de 14 iulie 2021, acest pachet va permite UE să îşi reducă emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990, şi să ajungă la neutralitate climatică în 2050.

După luni de negocieri, Parlamentul European, Executivul comunitar şi statele membre UE au convenit anul trecut ca termen limită anul 2035 pentru retragerea maşinilor care emit dioxid de carbon. Aceste reglementări vor face imposibilă vânzarea de maşini noi cu motoare pe combustie după 2035.

Dar, luna trecută, principala politică a blocului comunitar destinată să accelereze tranziţia Europei la vehiculele electrice a fost stopată temporar, după ce Germania şi-a exprimat, în ultimul moment, opoziţia faţă de această iniţiativă. Berlinul a dorit ca vânzările de maşini noi cu motoare pe combustie să fie permise şi după 2035, dacă utilizează e-combustibili.

Sâmbătă, Comisia Europeană şi Germania au ajuns la un acord în disputa cu privire la interzicerea vânzării de noi autoturisme echipate cu motoare cu ardere internă. Conform acestui acord, vehiculele echipate cu motoare pe combustie vor putea fi înmatriculate şi după 2035, dacă utilizează exclusiv carburanţi neutri din punct de vedere a emisiilor de CO2 (e-combustibili), a precizat ministrul german al transporturilor, Volker Wissing.

– Mărcile premium-sport, avantajate de decizia de a utiliza e-combustibili după 2035

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top