Stațiile radio CB

Ce trebuie să știm înainte de achiziționarea unei stații radio CB și cum funcționeaza aceasta.

În prezent pe piața din România sunt comercializate mai multe modele de stații acestea putând fi împărțite în 2 categorii principale: stații mobile, care se instalează și rămân montate pe mașină, și stații portabile care pot fi utilizate în mașină sau în afara acesteia.

Cat priveste modurile de lucru, in Romania spre deosebire de alte țării din Uniunea Europeană se folosește în mod exclusiv modul FM. Cu toate că AM-ul permite comunicarea pe distanțe mai lungi cu puteri relativ mici, FM-ul permite o legătură radio mai clară dar pe o distanță mai scurtă. Canalul principal utilizat pentru informații legate de trafic în Romania este canalul 22 FM.

Puterea de emisie
Conform directivei Europene 98/34/CE puterea maxima de emisie acceptată este de 4 W în FM si 1 în AM, urmând ca prin actualizarea legislației actuale să fie permisă o putere de 4 W și în AM.

Nu este neobișnuit sa auzim ca sunt șoferi care folosesc stații radio cu puteri de emisie de 20 W, 50 W sau chiar 100 W. Pe lângă faptul că o astfel de stație este interzisă întrucât nu îndeplinește condițiile legale, utilizarea ei aduce un prejudiciu major celorlalți utilizatori de radio CB aflați pe o zonă de câtiva kilometri întrucât acestia sunt perturbați de semnalul foarte puternic și nu mai pot efectua comunicații radio simultan.

Alte considerente pentru care puterea este limitată în CB țin de eliminarea poluării electromagnetice precum și efectele nocive pe care, o putere cu mult peste limita admisă le poate avea asupra sănătății. Dacă veți dori să utilizați stația în afara țării este bine sa știți, că deși la nivel european legislația este armonizată, în anumite țări există particularități în ceea ce privește utilizarea stațiilor de emisie recepție.

Astfel setarea parametrilor, cum sunt puterea admisă în AM/FM, numărul de canale etc. pot să difere în funcție de legislația valabilă în țara respectivă. Soluția în acest sens, este achiziționarea unei stații care are multinorme și permite configurarea automată a parametrilor în funcție de zona pe care o aveți de parcurs.

Adaugati comentariu