Studiu: românii au început să se uite la consum

Conform unui studiu realizat de GfK România, consumul de combustibil a devenit cel mai important criteriu pentru clienții de automobile din România.

Principalele concluzii ale studiului arată că, în medie, în anul 2010, intenţia de cumpărare a unui automobil pentru următoarele 6 luni este de 5% la nivelul întregii populaţii. Acest procent este comparabil cu cel înregistrat în 2009 – de 6% – dar în scădere faţă de 2008, când 9% declarau acelaşi lucru. Anul trecut, procente mai mari pentru intenţia de achiziţionare se înregistrau în Oltenia (12%) şi în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 ani (13%). 

La nivelului lui 2010 cele mai importante criterii de alegere sunt consumul redus de combustibil (63%), marca (44%), preţul (44%), caracteristicile şi performanţa motorului (40%) şi confortul (36%). Din a doua jumătate a lui 2009 se remarcă o creştere a importanţei consumului de combustibil, devansând astfel preţul. În plus, 60% dintre preferinţele românilor se îndreaptă în 2010 mai degrabă spre maşini second hand.

Peste trei sferturi dintre cei care au declarat în 2010 că intenţionează să cumpere un autovehicul aveau în plan să facă plata cash, din resurse proprii. În perioada 2008-2009, numărul românilor care preferau să plătească cash pentru automobilul cumpărat era mai mic, o posibilă explicaţie fiind legată de creşterea nesiguranţei în rândul consumatorilor, scăderea veniturilor stabile şi a disponibilităţii de a contracta un credit, precum şi accesul mai dificil la credite în 2010. 

Studiul Motobus a analizat pentru prima dată luna trecută şi obiceiurile de consum ale românilor privind asigurările auto. Astfel, doar 38% dintre români deţin o maşină proprietate personală, dintre care 19% au asigurare CASCO.

Chiar dacă top cinci criterii în alegerea asiguratorului pentru CASCO şi RCA este similar, doar 45% dintre posesorii CASCO au menţionat preţul drept criteriu luat în calcul la alegerea asiguratorului, în timp ce pentru RCA acest criteriu a fost menţionat de 74% dintre cei care au încheiat o astfel de poliţă de asigurare. În Bucureşti sunt semnificativ mai puţini şoferi care nu au acum sau nu au avut niciodată asigurare CASCO comparativ cu totalul eşantionului (39%, faţă de 70%).

Dintre posesorii de maşini noi, 38% au în prezent CASCO, 22% au avut dar nu şi-au mai prelungit asigurarea, iar 40% nu au şi nici nu au avut CASCO – situaţie în care se regăsesc 85% dintre posesorii de maşini cumpărate la mâna a doua.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Noua Dacia Spring model 2025 AutoExpert.ro

Noua Dacia Spring, model 2025

Aceasta este noua Dacia Spring! A doua generație aduce tehnologie nouă la bord, dotări extinse și adoptă multe dintre elementele de design

Scroll to Top