Surpriză: Parlamentul elimină supraaciza la carburanți

Șoferii beți nu mai pot alimenta

Surpriză de proporții în Parlament. Comisia de buget din Senat a decis să elimine articolul de lege care introduce majorarea accizei la carburanți.

Guvernul a aprobat, în ședinta din 30 august, majorarea accizelor la carburanți cu 0,32 lei pe litru, în două etape – de la 15 septembrie și 1 octombrie. Prima creștere a intrat deja în vigoare și a dus la scumpiri imediate ale benzinei și motorinei la pompă.

O interesantă răsturnare de situație, însă, a avut loc ieri, când senatorii din Comisia de buget au adoptat raportul privind ordonanța 25/2017 prin care se stabilea și introducerea supraacizei, dar, la propunerea PNL, fără articolul ce făcea referire la majorările propriu-zise stabilite la 0,32 lei pe litru.

Pentru ca scumpirile să devină nule, iar eliminarea supraacizei să aibă, totuși, loc, este necesar ca raportul Comisiei de buget să fie votat și de Parlament, Camera Deputaților fiind for decizional în acest sens.

Următoarea majorare a accizei la carburanți ar urma să aibă loc pe data de 1 octombrie, ceea ce înseamnă că avansul înregistrat după 15 septembrie de prețul litrului de benzină și motorină va continua. Contrar realității, guvernul Tudose susținea la începutul lunii că aceasta majorare „nu va crea un șoc la nivelul consumului care poate genera creșteri de preț și automat scăderi de consum ce pot afecta bugetul de stat”.

Adaugati comentariu