Tarife RCA înghețate: Ce prevede ordonanța de urgență

asigurările RCA

TARIFE RCA ÎNGHEȚATE. Guvernul a aprobat astazi, prin Ordonanta de Urgenta, plafonarea prețurilor RCA pe o perioada de 6 luni, la un nivel ce va fi stabilit de Autoritatea de Supraveghere Financiara. IATĂ PRINCIPALELE MODIFICĂRI ADUSE LEGII RCA.

Potrivit Ordonantei de Urgenta, contractul RCA se incheie pe o perioada de la o luna la 12 luni, multiplu de o luna, in functie de optiunea asiguratului. Contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului pe perioada suspendarii dreptului de circulatie al vehiculului sau pe perioada imobilizarii vehiculului. Totodata, asiguratorul RCA are obligatia deschiderii dosarului de dauna la data inregistrarii avizarii de dauna.

In calculul tarifului de prima, asiguratorii RCA vor folosi criterii de risc, coeficienti de majorare si/sau corectie si alte instrumente de ajustare a tarifelor elaborate de ASF. In cazul in care asiguratorii RCA vor dori  sa introduca si alti indicatori de evaluare a riscului, acestia o pot face cu respectarea reglementariilor in vigoare.

Autoritatea de Supraveghere Financiara va stabilli tarife de prima maxime in cel mult 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a prezentei Ordonante de Urgenta.

Ulterior perioadei in care tariful de prima va fi plafonat, Autoritatea de Supraveghere va calcula un tarif de referinta pe baza daunei medii pentru fiecare categorie de vehicul, a platilor de daune achitate de catre asiguratori si raportate la frecventa producerii evenimentelor pe respectiva categorie de vehicule.

ASF va publica tarifele de referinta, dauna medie si frecventa statistica a producerii evenimentelor, pe categorii de vehicule. Totodata, pentru a asigura premisele unei piete functionale, ASF va realiza o analiza a efectelor acestor masuri in piata asigurarilor RCA si va intocmi un raport ce va fi inaintat Consiliului Concurentei.

Ordonanta de Urgenta va fi publicata astazi de Ministerul Finantelor, iar textul OUG se va regasi pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, acolo unde transportatorii pot vedea forma finala a OUG care va merge spre publicare la Monitorul Oficial.

Adaugati comentariu