Taxa auto dintre 2007 și 2013 nu mai poate fi recuperată

Taxa auto dintre 2007 și 2013 nu mai poate fi recuperată, restituirea acesteia fiind reglementată prin Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu, act normativ ce a fost abrogat la data de 1 februarie 2017.

Odată cu dispariția timbrului de mediu și a ordonanței care legifera această taxă, regulile de bază pentru restituirea pe cale administrativă a vechilor taxe auto nu mai sunt reglementate în prezent.

Procedura propriu-zisă de returnare a taxei auto fusese stabilită printr-un ordin comun al Ministerului Mediului si al Fiscului, emis, însă, în baza prevederilor din aceeași Ordonanță de urgență nr. 9/2013, abrogată.

Cu alte cuvinte, returnarea taxei auto (pe cale administrativă) nu mai este posibilă de la 1 februarie 2017, în lipsa reglementării regulilor de bază ale procedurilor necesare.

Taxa auto a fost introdusă pentru prima dată în 2007 și, în forma sa inițială, era calculată în funcție de vechimea mașinii, de norma Euro îndeplinită și de capacitatea cilindrică a motorului.

Timbrul de mediu, eliminat la 1 februarie prin legea abrogării a 102 taxe, era în vigoare din 15 martie 2013 și lua în considerare emisiile de CO2 și vechimea mașinii. Anul trecut, pe 9 iunie, Timbrul de mediu a fost declarat ilegal de către Curtea Europeană de Justitie, în procedura Vasile Budisan împotriva Administrației Finanțelor Publice Cluj.

Adaugati comentariu