Londra: Taxă pentru mașinile poluante non-Euro – Euro 4

Decizie radicală: Danemarca vrea să interzică vânzarea maşinilor cu motoare termice din 2030

O nouă taxă pentru mașinile poluante, ce nu îndeplinesc normele de poluare Euro 4, a fost introdusă de primăria din Londra.

Intitulată T-charge, noua taxă se aplică în Londra. Valoarea taxei, denumită T-charge, este de 10 lire sterline pe zi, fiind vizate toate mașinile înregistrate înainte de 2006 non-Euro, Euro 1, Euro 2 sau Euro 3, indiferent de combustibilul folosit, benzină sau motorină.

Taxa se adaugă celei existente de 11,5 lire sterline, cunoscută sub numele de Congestion Charge, și va fi achitată doar în timpul zilelor lucrătoare, între orele 7 și 18. În total, proprietarii de mașini vechi și poluante vor fi nevoiți să achite 21,5 lire sterline pentru a putea tranzita Londra, în timpul săptămânii.

Potrivit edilului Sadiq Khan, scopul noii taxe londeneze este acela de a îmbunătăți calitatea aerului din capitala Marii Britanii.

Vestea și mai proastă este că Uniunea Europeană pregătește, de asemenea, o nouă taxa auto de drum pentru mașinile care tranzitează statele membre. Aceasta va fi plătită în funcție de emisiile de CO2, mașinile vechi fiind din start dezavantajate.

Cu alte cuvinte, cu cât mașina este mai veche, valoarea noii taxe auto va fi mai ridicată, aceasta fiind direct proporțională cu media emisiilor de CO2. Un șofer de mașină Euro 3 va plăti, astfel, mai mult decât posesorul unui automobil nou Euro 6 pentru a tranzita șoselele din statele membre ale Uniunii Europene.

Versiunea finală a proiectului legislativ va intra în dezbaterea Parlamentului European, care are rol de for decizional. Ulterior, statele membre trebuie, la rândul lor, să aprobe noua lege.

Adaugati comentariu