Impunerea de către Comisia Europeană de taxe suplimentare provizorii la importurile de vehicule electrice (EV) din China a încetinit în iulie fluxul de astfel de mașini din statul asiatic, în condiţiile în care blocul comunitar a luat măsuri pentru a-şi proteja producătorii auto de concurenţa low-cost.
Taxele suplimentare care se aplică din 5 iulie celor trei producători chinezi din eşantion sunt de 17,4% pentru automobilele BYD, de 19,9% pentru automobilele Geely şi de 37,6% pentru automobilele SAIC, inclusiv MG.
Conform analiştilor Dataforce, care elaborează rezultatele din 16 state membre UE care au raportat până acum cifrele de luna trecută, numărul vehiculelor electrice noi înmatriculate de producătorii auto din China în UE a scăzut în iulie cu 45% faţă de iunie 2024. Scăderea vine pe fondul grabei companiilor auto de a aduce maşinile la dealeri, înainte de intrarea în vigoare a taxelor. Practic, mulți dealeri au înmatriculat mai multe mașini în iunie pentru a le putea vinde în lunile următoare.
„Vedem o presiune semnificativă din partea producătorilor auto chinezi de a scăpa de stocuri în iunie, ceea ce a provocat probabil vânzarea în grabă a stocurilor”, a apreciat analistul auto Matthias Schmidt.
Per ansamblu, mărcile din China nu sunt singurele afectate de scăderea cu 36% a vânzărilor de mașini electrice. BMW, Stellantis şi Tesla importă de asemenea vehicule fabricate în China, şi acestea fiind supuse taxelor suplimentare provizorii ale UE.
Există puţine dovezi care să sugereze că mărcile chineze şi-au temperat ambiţiile de extindere în Europa, a treia mare piaţă auto regională după Asia şi SUA.
Începând din 2019, cota de piaţă a mărcii MG (produsă de SAIC Motor), BYD şi altor mărci chineze a crescut semnificativ, iar în iulie ponderea lor pe piaţa EV din Uniunea Europeană a urcat la 8,5%, pe baza datelor Dataforce, de la 7,4% în urmă cu un an. Deşi vehiculele electrice încă reprezintă o mică parte din întreaga piaţă europeană, ele vor domina în timp, în urma renunţării la motoarele pe combustie.
În iulie, BYD a vândut de trei ori mai multe EV pe 16 pieţe în iulie, faţă de anul trecut, în timp ce MG, a raportat un declin al vânzărilor de 20% iar Polestar un recul de 42%.
BYD, cea mai bine vândută marcă auto din China, se extinde agresiv în Europa. Decizia de a sponsoriza Campionatul European de Fotbal din 2024 din Germania a făcut ca cinci miliarde de oameni să vadă reclamele companiei la televizor. Compania construieşte o nouă fabrică în Ungaria.