Tesla e pe val. Vânzările și prețul acțiunilor cresc

tesla

Acțiunile Tesla au crescut cu aproximativ 7% imediat după ce producătorul american de mașini electrice a anunțat creșterea vânzărilor din al doilea trimestru al anului.

Tesla a anunţat livrarea unui număr record de vehicule în al doilea trimestru din 2023, depăşind estimările analiștilor. Creșterea a venit ca urmare a reducerilor de preţ şi a subvenţiilor alocate de guvernul SUA.

În perioada aprilie – iunie 2023, compania condusă de Elon Musk a livrat 466.140 vehicule, în creştere cu 10% faţă de trimestrul precedent şi cu nu mai puțin de 83% faţă de anul trecut. Analiştii se aşteptau ca Tesla să livreze „doar” 445.000 de maşini.

Pe lângă creșterea vânzărilor este important de menționat că Tesla a reușit să reducă decalajul dintre numărul de mașini produse și livrări. Astfel, în al doilea trimestru al anului acesta a fost de 13.560 de unități, în scădere de la 17.933 în primele trei luni din 2023.

„Reducerile de preţ au fost o mişcare inteligentă a Tesla şi au avut succes în special pe piaţa chineză. Ne aşteptăm la creşterea marjelor de profit în următoarele trimestre”, consideră Dan Ives, analist la Wedbush Securities.

Grație anunțului privind creșterea vânzărilor, acțiunile Tesla au crescut cu aproximativ 7%, iar valoarea de piață a mărcii s-a majorat cu aproximativ 57 de miliarde de dolari, până la 887 de miliarde USD. Ajunse la 277 de dolari, acțiunile deja și-au dublat valoarea în 2023, crescând mult peste prețurile-țintă stabilite de analiști.

„Reducerile de prețuri ale Tesla funcționează. Creșterea medie a livrărilor în ultimele șapte trimestre a fost de 50%”, menționează și Gene Munster, managing partner la Deepwater Asset Management.

Conform Reuters, cel puțin opt analiști și-au ridicat estimările privind valoarea-țintă a acțiunilor Tesla, mulți spunând că ținta anuală de livrări a Tesla, de aproximativ 1,8 milioane de vehicule, pare acum conservatoare. Asta pentru că în prima jumătate a anului compania a trimis deja clienților aproximativ jumătate din totalul estimat.

„Întrebarea cheie pentru investitori este care ar putea fi marjele. Continuăm să credem că Tesla va trebui să scadă în continuare prețurile în acest an și/sau anul viitor pentru a-și atinge obiectivele de volum, presând progresiv marjele”, este părerea lui Toni Sacconaghi, analist Bernstein.

După primul trimestru din 2023 Tesla a raportat o marjă brută de 19,3%, iar analiștii de pe Wall Street se așteaptă ca acesta să scadă în al doilea trimestru la 18,6%. Marja reală va fi însă cunoscută abia pe 19 iulie când este așteptat raportul financiar al companiei pentru perioada aprilie – iunie.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Renault Trafic E-Tech Electric AutoExpert.ro

Test drive Renault Trafic E-Tech Electric

Renault își electrifică toată gama de vehicule comerciale. Ultimul pas al procesului se numește Trafic E-Tech Electric. L-am testat în Bordeaux, și

Scroll to Top