Tesla Model Y a devenit liderul pieței europene în septembrie

Modelul electric Tesla Model Y a depășit în septembrie toate vehiculele alimentate cu benzină sau motorină, inclusiv foști lideri precum Volkswagen Golf, Renault Clio sau Peugeot 208.
Tesla Model Y

Pentru prima dată în istoria vânzărilor de mașini noi din Europa, modelul electric Tesla Model Y a urcat pe poziția de lider al vânzărilor. Conform JATO Dynamics, evenimentul a avut loc la finalul lunii septembrie.

Datele JATO arată că, în septembrie, europenii au cumpărat 29.367 de unități Tesla Model Y, cu nu mai puțin de 227% mai multe decât în aceeași lună a anului anterior. Pe poziția a doua a clasamentului s-a clasat Peugeot 208 cu 19.610 unități, iar pe trei Dacia Sandero cu 17.733 unități.

În Top 10 al vânzărilor din septemebrie 2022 urmează, în ordine, Skoda Octavia, Toyota Yaris, Volkswagen T-Roc, Volkswagen Golf, Renault Clio, Nissan Qashqai și Fiat 500.

Poziționarea Tesla Model Y în vârful clasamentului vânzărilor de mașini vine pe fondul creșterii pentru a doua lună consecutiv a întregii piețe auto europene. În a noua lună a anului au fost comercializate 1.038.481 autoturisme, în creștere cu 7,5% față de septembrie 2021 (965.595 unități).

Cu toate acestea, în al treilea trimestru al anului (iulie – septembrie 2022) vânzările de autoturisme au totalizat doar 3,44 milioane de unități, sub rezultatul de 3,66 milioane de unități înregistrat în aceeași perioadă din 2021.

„Piața a pierdut un milion de unități pe trimestru în ultimii trei ani. Deși este o catastrofă în ceea ce privește volumul în raport cu capacitatea de producție, majoritatea producătorilor s-au adaptat acum în mod corespunzător la această nouă realitate”, consideră Felipe Munoz, analist al JATO Dynamics.

Revenind la Tesla și la rezultatul Model Y din septembrie trebuie adăugat că marca americană a beneficiat din plin de creșterea producției de la nou sa uzină europeană din Germania. Pe măsură ce vehiculul asamblat lângă Berlin, Model Y a crescut tot mai mult în preferințele europenilor, sedanul Model 3 a pierdut teren. Asta și pentru că țara de proveniență a acestuia din urmă, China, trece prin noi probleme cauzate de pandemie.

În ciuda scăderii vânzărilor cu circa 50% față de septembrie 2021, Tesla Model 3 rămâne al doilea cel mai vândut vehicul electric din Europa cu 12.244 de unități. Pe locul trei în clasamentul vânzărilor de mașini 100% electrice se află Volkswagen ID.4 (6.527 unități), pe patru este Fiat 500e (5.078 unități), iar pe cinci Dacia Spring cu 4.846 unități.

Adaugati comentariu