Test drive Audi A5 2014 – Ingolstadt GT

 

Deşi se aude un cântec de lebădă, A5 încă se poate lăuda cu un pachet atractiv, şi nu doar pentru fanii mărcii. Am testat facelift-ul GT-ului rasat, cu o motorizare care poate fi un pariu financiar interesant.


AUDI A5 (7)
La interior se vede puţin vârsta. Calitatea este indubitabilă, materialele fiind încă la nivelul concurenţei mult mai tinere. Şi fabricaţia fără cusur contribuie la această senzaţie, doar că unele componente trădează faptul că vor fi înlocuite în curând, odată cu noua generaţie, de sisteme mult îmbunătăţite. Aş da ca exemplu în acest sens sistemul MMI, într-o versiune nu tocmai generoasă. Rezoluţia ecranului îl trădează şi nici ergonomia sistemului de comandă nu este chiar cea mai inspirată. Pe de altă parte aş remarca scaunele puternic profilate S Line, o bucurie pentru proprietari. Şi volanul; volanul din acelaşi pachet, îmbrăcat în piele perforată şi teșit în partea de jos. Detalii care, puse cap la cap, fac diferenţa. Unde nu impresionează A5 foarte mult este spaţiul pentru pasagerii de pe banchetă. Acolo sunt ceva probleme la genunchi şi la cap pentru cei care ating şi depăşesc înălţimea de 175 cm.

 

Audi A5/Innenraum

Prin comparaţie, habitaclul noii Seria 4 este mai generos la acest capitol. Tot la capitolul ergonomie putem trece dimensiunea portbagajului, cei 455 l fiind o valoare excelentă pentru un coupe. Care va să zică, concedii şi deplasări lungi să fie, că spaţiu pentru bagaje se găseşte.espre A5 afirm (şi-mi susţin crezul) că este, chiar şi în momentul de faţă, una dintre cele mai interesante oferte Audi de pe piaţă. Sigur, timpul nu iartă pe nimeni, cu atât mai puţin un automobil în epoca internetului cu viteză 4G, dar, în cazul lui A5, putem spune că există unele trăsături ce ar putea trece drept clasice. În primul rând este vorba de ˝semnătura˝ sa pe stradă; de aspectul său ce emană un aer de coupe clasic prin fiecare por. Există ceva în masivitatea proporţiilor şi a liniilor simple care mă trimit cu gândul (permiteţi exagerarea intenţionată) către Bentley Continental GT. Din orice unghi l-ai privi n-ai cum să treci peste echilibrul excelent dintre elemente. Mai mult, imaginea premium este întărită de pachetul exterior S Line şi de farurile spectaculoase, apărute odată cu facelift-ul. Mai sar în ochi jantele impresionante (asta ţine foarte mult de prioritatea proprietarului în materie de opţionale) şi ornamentul final al traseului evacuării.

 

AUDI A5 (2)

Apropos de drumurile lungi, ajungem acum la capitolul care îl transformă pe A5 într-un GT interesant: ţinuta de drum. Fără pretenţii sportive evidente, cum este cazul concurentului de care aminteam mai sus, Audi A5 este un model mai docil, mai confortabil, mai pretabil drumurilor obositoare, trenul de rulare fiind setat în acest sens. Un buton pe care tronează inscripţia ˝Audi Drive Select˝ te poate transpune fie într-un mod confortabil, fie într-unul dinamic. Diferenţele nu sunt chiar atât de brutale, nici măcar în Dynamic A5 nefiind un sportiv, ci, mai degrabă, un GT, aşa cum aminteam de la început. Direcţia este moale, cu un feedback bun, dar nu excelent. Pentru uzul urban este exact ce ai nevoie, la fel şi la drumurile lungi, plictisitoare. Dacă ai porniri sportive, atunci ai putea să strâmbi puţin din nas, fiind loc de o direcţie un pic mai grea, mai comunicativă. Modelul testat era echipat cu quattro, celebrul sistem Audi de tracţiune integrală. Acum, deşi sunt un fan al acestui tip de propulsie, în cazul lui A5 echipat cu motorul pe benzină de 2 litri, aş sta puţin pe gânduri. Cred cu tărie în plusul dinamic oferit de un AWD, de plusul de siguranţă oferit; totuşi, alternativa fiind o soluţie paşnică, cu punte motoare faţă, aş lăsa la aprecierea fiecăruia dacă o cheltuială suplimentară de peste 2.700 euro s-ar justifica pentru quattro.

 

AUDI A5 (5)

În cazul versiunilor fără tracţiune integrală, transmisia alternativă celei manuale este un Multitronic (raport variabil). Noi, pentru că A5-ul era echipat şi cu quattro, am avut în test o transmisie S tronic, cu şapte rapoarte, o cutie cu o funcţionare lină şi precisă, perfectă pentru utilizarea în regim de croazieră. Dacă se urmăreşte un răspuns mai sportiv, apelându-se funcţia sa S, la turaţii înalte şi la accelerări hotărâte se simte o oarecare întârziere. În rest, transmisia completează exemplar motorizarea TFSI de 2 l şi 224 CP. Motorul are resurse de putere, e adevărat, nu foarte impresionante, totuşi cei 350 Nm disponibili încă de la 1.500 rot/min îţi permit să te bucuri de o flexibilitate a sa apreciabilă. Sunt puţine situaţii în care ai avea nevoie de mai mult, dar, recunosc că unei asemenea siluete nu i-ar sta rău cu nerv în plus.

 

AUDI A5 (4)

Totuşi, prea puţini şoferi ar avea nevoie de un spor de putere, cinstit vorbind, iar cilindreea de 1.984 cmc îl poate transforma pe acest 2.0 TFSI într-o reţetă financiară excelentă, la care proprietarii de motorizări de peste 2 l doar visează. Cumva, acest A5 continuă să fascineze, continuă să fie unul dintre modelele cu patru cercuri cele mai dezirabile. Iar Audi ar face bine să fi păstrat reţeta, acum, că noul A5 ne aşteaptă după colţ.    ¸

 

 

Date tehnice2.0 TFSI
Mas? proprie/totala (kg)1.615/2.115
L/l/h (mm)4.626/1.854/1.372
Volum portbagaj(l)455
Combustibilbenzina
Cilindree (cmc)1.984
Putere max. (kW(CP)/rpm)165 (224)/4.500-6.250
Cuplu max. (Nm/rpm)350/1.500-4.500
Transmisie/trepteautomata/7
Viteza maxima (km/h)250
Sprint 0-100 km/h (s)6,4
Consum urban/extra/mixt8,5/5,6/6,7 (l/100km)
Norm? poluare/emisii CO2Euro 5/155 g/km

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Alfa Romeo Junior Ibrida Q4 AutoExpert

Primul test cu Alfa Romeo Ibrida Q4

Săptămâna trecută îți scriam aici detaliile legate de Alfa Romeo Ibrida Q4. Între timp, am fost prezent la testele internaționale și am

Miorița

Mioriţa – o gură de Rai

Inspirate de balada Miorița, vinarsurile de la Beciul Domnesc, ce poartă același nume venerabil, s-au născut “pe-un picior de plai” în pitoreștii

Scroll to Top