Test BMW X3 xDrive30e – Intermediar

BMW X3 xDrive30e

BMW oferă câte ceva pentru fiecare. Pentru modelul X3, unul dintre cele mai bine vândute modele produse în Bavaria, poți alege între benzină, diesel, plug-in hybrid sau full electric. Pentru acest test am ales PHEV-ul X3 xDrive30e. Foto: Bogdan Paraschiv

Fie că realizăm sau nu, trecem printr-un proces de transformare. Mașinile, așa cum le știam, evoluează, se electrifică, caută să devină mai sustenabile. Motorizările diesel nu au dispărut, dar oferta este destul de limitată. Benzina este dominantă, de cele mai multe ori în combinație cu sisteme mild-hybrid. Apoi soluția de compromis, cea de la jumătatea drumului dintre propulsorul termic clasic și electricul total, câștigă teren. Vorbim aici de sistemele hibrid clasice (motor termic + motor electric + baterie) sau plug-in hybrid (motor termic + motor electric + baterie cu încărcare la priză). Iar unul dintre constructorii premium care excelează în a oferi toate variantele este BMW. Și vorbim aici în special de foarte popular SUV BMW X3.

BMW X3 xDrive30e

BMW X3 cu alimentare la priză

OK, BMW nu face și un X3 Hybrid fără alimentare la priză, dar în rest poți alege orice își dorești. Avem modele cu motoare pe benzină sau diesel, dar și electricul iX3. Și, un foarte capabil plug-in hybrid numit X3 xDrive30e, care face obiectul acestui test drive.

Până să disecăm PHEV-ul bavarez, puțină istorie. X3, SUV-ul compact de la BMW are deja trei generații de când a cucerit lumea și clienții care își doreau un SUV care să păstreze dinamica specifică mărcii, dar care să nu fie la fel de mare ca un X5.

BMW X3 xDrive30e

Lansat în 2003, modelul a evoluat cu fiecare generație, iar din 2017 avem o generație polivalentă, perfect integrată în gama actuală de modele germane. Din 2019, BMW adăuga și versiunea plug-in hybrid și apoi la jumătatea anului trecut, gama X3 a primit un facelift semnificativ care face SUV-ul bavarez mai atrăgător ca niciodată.

 ➡ Vezi aici ce ulei Castrol i se potrivește! 💡

Faceliftul a adus modificări la nivelul blocurilor optice, care au acum o formă mai rotunjită, stopuri cu un design superb și o semnătură luminoasă nouă. Mai impresionant este noul interior pe care modelul X3 l-a primit după facelift. Avem planșă de bord complet digitală, comenzi noi separate pentru climatizare, iar grupul de comenzi de pe consola centrală a fost reconfigurat. Pe consolă, lângă levierul cutiei automate regăsim și butonul de pornire.

BMW X3 xDrive30e

Pe modelul nostru de test, interiorul își oferă o atmosferă mai primitoare ca niciodată, dublată de un stil modern și feeling premium. Combinația de piele în nuanțele negru și cognac este extrem de inspirată și te va costa 1281 euro ca opțiune. La fel și scaunele M Sport care costă 1015 euro în plus.

Interiorul este suficient de spațios pentru o familie cu trei sau chiar patru membri, chiar dacă portbagajul este mai mic în cazul versiunii cu alimentare la priză. Volumul modelului BMW X3 xDrive30e este de 450 litri, cu 100 litri mai mic față de al unui X3 normal. Bateria amplasată sub podeaua portbagajului ridică pragul de încărcare semnificativ, lucru scos în evidență și de rama din aluminiu de la marginea zonei de încărcare.

BMW X3 xDrive30e

Sistem plug-in hybrid

Să trecem și la partea tehnică. Sub capotă regăsim motorul turbo pe benzină de 2.0 litri care dezvoltă 184 CP. Propulsorul termic este secondat de motor electric de 109 CP. Sistemul oferă în total 292 CP și un cuplu maxim de 420 Nm. Pentru a alimenta motorul electric, sistemul are la dispoziție un acumulator Li-Ion de 12 kWh (11,2 kWh net). Oficial, modelul poate rula până la 50 kilometri în mod complet electric. În realitate, la temperaturi de iarnă bucureșteană, bateria rezistă la aproximativ 35 kilometri înainte ca sistemul să comute în modul de rulare hybrid. Pentru încărcare există un port Type 2 amplasat pe aripa stângă față. Sistemul suportă încărcări de maxim 3,7 kW, ceea ce înseamnă că sunt necesare 3,6 ore pentru o încărcare completă la putere maximă. Ideal, X3 xDrive30e se încarcă acasă peste noapte și se poate folosi și o priză casnică pentru asta.

BMW X3 xDrive30e

Deși are o greutate totală de 2065 kilograme, X3 xDrive30e rămâne același SUV agil și dinamic pe care îl cunoșteam. Se simte excelent pe virajele abordate sportiv și este mereu predictibil. Avem și mod Sport, dacă vrem ca reacțiile să fie incisive și suspensia ceva mai fermă. Suspensia adaptivă este disponibilă ca opțiune pentru 1025 euro.

BMW X3 xDrive30e

În ceea ce privește consumul, acesta s-a menținut în zona 8 litri/100 km, dacă rulăm în mod hibrid, fără a încărca bateria.

Modelul X3 plug-in hybrid are un preț de pornire de 62.892 euro, iar exemplarul nostru de test avea opționale în valoare de 20.500 euro, ceea ce duce prețul total la 83.392 euro.

Verdict AutoExpert

BMW a reușit să facă un X3 electrificat plin de viață, plăcut și foarte dinamic. Nu a sacrificat nimic din calitățile pe care le așteptăm de acest SUV premium compact. În plus, putem rula electric pe o distanță suficientă pentru naveta zilnică.
ModelBMW X3 xDrive30e
Motor/nr. cilindri L4, benzină
Cilindree (cm3)1998
Putere max./turaţie (CP/rpm)184/ 5000-6500
Cuplu max./turaţie (Nm/rpm)300/ 1350-4000
Motor electric
Putere max./turaţie (CP/rpm)109
Cuplu max./turaţie (Nm/rpm)265
Putere totală ansamblu (CP)292
Cuplu total ansamblu (Nm)420
Tracțiuneintegrală
Cutie de vitezeautomată, 8 trepte
L × l × h (mm)4708/1891/1676
Ampatament (mm)2864
Volum portbagaj (l)450
Masă la gol (kg)2065
Acceleraţie 0–100 km/h (s)6.1
Viteză maximă (km/h)210
Consum mixt (l/100 km)2
Emisii CO2 (g/km)45
Preț (euro, cu TVA)62,892

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Rimac Technology - BMW

Parteneriat BMW Group – Rimac Technology

Grupul BMW a încheiat un parteneriat „pe termen lung” cu Rimac Technology, divizie independentă a companiei croate care, alături de Porsche, este

Scroll to Top