Test comparativ compacte break

Fiat Tipo comparativ compacte break

Începem o nouă rubrică în care vom prezenta prin comparație performanțele măsurate pentru modele concurente importante din același segment. Prima categorie sub lupă este cea a modelelor compacte break: Fiat Tipo SW, Ford Focus Wagon, Opel Astra Sports Tourer și Renault Megane Estate. Foto: Quattroruote

Cele mai multe compacte break sunt o alternativă foarte bună la SUV-urile compacte deoarece consumă mai puțin, costă mai puțin și în multe cazuri oferă un portbagaj mai încăpător. De aceea, breakurile sunt încă o alegere rațională și aceasta este una din explicațiile pentru care sunt preferatele clienților de flote. În acest material prezentăm patru din cele mai populare breakuri compacte în test comparativ: Fiat Tipo SW, Ford Focus Wagon, Opel Astra Sports Tourer și Renault Megane Estate. Dintre toate patru, Astra este singurul care propune opțiunea de hayon acționat electric (standard la nivelul de top Innovation). Acesta se deschide/închide ori din buton ori prin mișcarea piciorului pe sub bara de protecție spate și se poate alege între deschiderea maximă sau cea la 3/4 din înălțime pentru a nu lovi plafonul, de exemplu, în garajele subterane. Fiat Tipo are cel mai încăpător portbagaj dar nu are cele mai bune materiale și unii rivali oferă o modularitate mai bună. Spre exemplu, Astra Sports Tourer dispune de pachetul Versatilitate (202 euro fără TVA) care permite rabatarea independentă a segmentului central al banchetei, iar Megane Estate are standard la echiparea Intens spătar rabatabil la scaunul pasagerului față, ceea ce permite încărcarea obiectelor mai lungi.

Spațiu interior și portbagaj

Distanța de la pedalier la spătarul banchetei care dă măsura mărimii spațiului interior este cea mai mare în cazul lui Tipo și Megane (207 cm). Surprinzător, cel mai lung model (Astra) este mai mic în spate decât toți rivalii. Notăm la Fiat Tipo că distanța minimă în spate pentru genunchi (cu scaunele față date la maximum spre înapoi) este de 11 cm, cea mai mare din test. Spațiul maxim în spate este aproape identic la toate modelele, doar la Megane fiind mai mic cu 1 cm. Astra oferă cea mai mare libertate de mișcare la nivelul capului oferind atât în față cât și în spate (85-105 cm, respectiv 102 cm) cea mai mare înălțime interioară. Dar în niciunul din celelalte modele, pasagerii nu au probleme cu spațiul pentru cap chiar dacă au 1,80 metri înălțime.

Renault Megane compacte break
Mai trebuie să notăm că lungimea mai mare a lui Astra permite încărcarea celor mai lungi obiecte și că în acest caz, Fiat Tipo și Ford Focus sunt penalizate deoarece, pentru a obține suprafață plană de încărcare, șezutul trebuie ridicat întâi la verticală și abia apoi rabatat spătarul. Iar acest lucru răpește din lungimea de încărcare.

Dinamică

La măsurători, Megane este penalizat de puterea mai mică a motorului care îi conferă accelerații ceva mai slabe. Dar trecerea la versiunea 1.6 dCi de 130 CP costă 900 euro în plus. În schimb, Opel cere foarte puțin pentru a opta pentru versiunea mai puternică de 136 CP. Aceasta costă doar 290 euro în plus față de cea de 110 CP, ambele cu start&stop așa că în acest caz merită achiziția motorului mai puternic.

Pentru măsurătorile de dinamică și confort, ca și pentru datele tehnice click aici.

Adaugati comentariu