Test drive – BMW i8 Roadster

Test drive - BMW i8 Roadster

Test drive – BMW i8 Roadster! Sunt altfel. Detest clișeele. Știu, par atât de radical încât, deși stai în fața mea, refuzi să concepi că exist. Dar nu sunt un vis. Sunt la fel de real ca și tine. Patru ore: atât îți cer în schimbul poveștii vieții mele.

Așa mi s-a prezentat noul BMW i8 Roadster. Și avea dreptate: îl privesc de atâta timp cu un amalgam de curiozitate și euforie, încât din cafeaua pe care o aveam în față a rămas doar zațul. Stă cuminte, cu plafonul extins, îmbrăcat în cea mai reușită nuanță – E-Copper. Nu mă tem de vreo dezamăgire: bavarezii l-au înzestrat cu o baterie de 11,6 kWh, mai mare cu 4,5 kWh decât cea pe care o așezaseră în 2013 sub tunelul central al fratelui său, coupe-ul i8. I-au dopat și motorul electric cu 12 CP, iar acum revarsă pe șosea 143 CP, de aceea poate să meargă în liniște deplină și la 120 km/h.

Iar pe lângă el, lucrează un ”3 în linie” turbo, cu sunet  diabolic, care dezvoltă 231 CP și 320 Nm și ridică puterea totală la 374 CP. Acum, sistemul de propulsie care a câștigat pentru trei ani consecutiv titlul de Motorul Anului (2015-2017) a devenit și mai bun! Aș putea să accelerez până la 100 km/h în doar 4,6 secunde… Doar să urc la volan. Sau să cobor, pentru că poziția de conducere este extrem de joasă, iar pentru a ajunge acolo trebuie să trec de pragul lat din fibră de carbon. Așa că deschid spectaculoasele uși aripi-de-pescăruș și, pe lângă efectul wow care atrage priviri, mi se așterne în față noua combinație cromatică black-copper.

Test drive – BMW i8 Roadster!

Test BMW i8 Roadster

Mă strecor după un număr de contorsionism, peste pragul lat, lucios și incomod și mă bucur de scaunele reglabile electric și de volanul sport (standard), precum și de pielea, plasticele moi și fine și fibra de carbon presărate prin întregul cockpit. O simplă apăsare de buton și inima electrică a lui i8 Roadster începe să bată într-o liniște nefirească. Cu excepția indicatoarelor care s-au trezit la viață, nimic nu-i trădează dorința de a devora distanțe fără a consuma un gram de benzină.

Test BMW i8 RoadsterPornesc la drum în modul eDrive, care optimizează la maximum funcționarea și îmi promite 53 de km fără ”să ardă gazul”. Folosește din plin puterea agregatului electric și, atâta vreme cât nu exagerez cu accelerația, pot păstra un ritm de deplasare alert fără să poluez. Deși acoperișul este antifonat exemplar, ținând zgomotele traficului departe de mine, decid să mă bucur din plin de senzația de libertate: reduc viteza la 50 km/h și pliez plafonul textil.

 

 

Următoarele 15 secunde sunt un spectacol cu plafonul în rol principal, care se pliază cuminte, vertical, în Test BMW i8 Roadsterspatele scaunelor, în timp ce geamul cu rol de deflector aerodinamic din spatele tetierelor se ridică, ferind cockpitul de turbulențe. Acesta poate fi retractat în caroserie la apăsarea unui buton, crescând senzația de libertate, cu prețul unei coafuri rebele.

Plierea verticală, atipică, a plafonului din pânză este cea mai bună soluție pe care au găsit-o inginerii de la BMW, pentru că eliberează 100 de litri chiar în spatele scaunelor, iar compartimentul este accesibil imediat fiind deschis, fără capac: am acces permanent la rucsacul cu acte. Iar cum traseul de test ne-a plimbat prin Slovenia, Italia și Croația, nu am zăbovit la granițe căutând rucsacul prin portbagaj.

Desigur, există și portbagajul propriu-zis, care măsoară 88 de litri. Poate că cei 188 de litri nu par prea încăpători, dar să nu uităm că, spre deosebire de coupe, care dispune de 2+2 locuri, roadsterul poate primi doar două persoane la bord. Azi însă suntem doar eu și el: eu nu am nici bagaje voluminoase, iar el este nu numai un vehicul eco, ci în egală măsură un super-sportiv, deci trag maneta schimbătorului de viteze spre stânga, instrumentarul digital renunță la cadranele eco albastre, în favoarea celor roșii, iar suspensia adaptivă disponibilă standard elimină aproape complet ruliul. Timbrul motorului cu trei cilindri devine grav, volumul sonor crește, iar eu țin turația sus, la peste 4.000 rpm, folosind padelele din spatele volanului.

Test BMW i8 RoadsterVirajele se succed cu o viteză ireală, distribuția perfectă a maselor pe punți păstrează caracterul neutru, în timp ce transmisia integrală (motorul electric antrenează puntea față, iar cel termic puntea spate) mă răsfață cu rezerve uriașe de aderență, sprijinită de noile jante standard de 20 inci. O experiență aidoma celei oferite de supercarurile consacrate, la sfârșitul căreia consumul a refuzat să depășească 10 l/100 km, dovadă a unui sistem de regenerare a energiei ultra-eficient.

 

Însă eforturile germanilor nu s-au limitat doar la a dezvolta un sistem puternic de recuperare a energiei, ci au fost mult mai ample. Structura celulei de supraviețuire, numită Life, este realizată în întregime din plastic ranforsat cu fibră de carbon (CFRP), ca și ușile, rama parbrizului și pragurile. Modulul Drive, care găzduiește motoarele, bateria, suspensia și sistemul de deformare la impact este confecționat în întregime din aluminiu. Astfel, greutatea lui i8 Roadster a fost menținută la numai 1.670 kg, cu doar 60 peste cea a versiunii coupe! În modul Comfort, combinat cu un ritm alert de deplasare, consumul s-a limitat la 7 l/100 km.

Paradoxal, însă, niciuna dintre performanțele de ecologist sau de atlet ale lui i8 Roadster nu primează în fața celei mai importante trăsături: designul. Orice călătorie la bordul excentricului neamț te expune mulțimii de priviri insistente ale tuturor trecătorilor. Până și polițiștii de frontieră fie s-au strâns buluc să cerceteze mașina, fie s-au uitat circumspect, verificându-mi de două ori actele!

Test BMW i8 Roadster

După patru ore de periplu prin trei țări, ajung la hotel debordând de energie și, în timp ce mă îndepărtez de i8 Roadster, îi șoptesc în gând: ”ești altfel! Detești clișeele. Ne despărțim acum, dar mi-ai dăruit patru ore de poveste, pe care o să le aștern pe foaie, ca să le citească toată lumea!”.

Verdict AutoExpert

Vizual, șochează. Tehnic, forțează limitele. Dinamic, se ia în piept cu orice supercar. Poate rula cu zero emisii peste 50 km. Practic, BMW i8 Roadster, un vehicul sosit din viitor, are toate șansele să ajungă un supercar clasic în apropiata eră în care modelele electrificate vor domina piața.    

DATE TEHNICEBMW
Modeli8 Roadster
Motor termic
Nr. cilindriL3, turbo
Cilindree (cmc)1.497
Putere maximă/turație (CP/rpm)231/5.800
Cuplu maxim/turație (Nm/rpm)320/3.700
Motor electric
Putere maximă (CP/rpm)143/480
Cuplu maxim (Nm)250
Putere totală ansamblu (CP)374
Cuplu total ansamblu (Nm)n.c.
Transmisieautomată, 6 trepte
L/l/h (mm)4.689/1.942/1.291
Ampatament (mm)2.800
Masă la gol (kg)1.670
Volum portbagaj (l)88-188
Baterie (kWh)11,6
Accelerație (0-100 km/h)4,6
Viteză maximă (km/h)250
Consum mixt (l/100 km)2,1
Emisii CO2 (g/km)46
Preț (euro cu TVA)158.032

Adaugati comentariu