Test drive Kia Proceed GT – Cum să-ți dresezi dragonul?

Kia Proceed GT (2)

Nu, nu e un Porsche Panamera. Nici un Mercedes-Benz CLA Shooting Brake. Este Kia. Nu, nu Stinger, ce ți-a venit? Ah, pentru că arată așa sportiv? Nu, mai ai o singură încercare! Respiră adânc, pune-ți mintea la contribuție și… Da, e Kia Proceed GT. Un dragon GT roșu, pe care tocmai l-am luat la test.

FOTO: Bogdan PARASCHIV

Din față arată ca orice Ceed, cu grila tiger nose. Daaaar sigla GT parcă îți aduce în urechi mârâitul de tigru. La fel și accentele roșii de tip GT de pe interiorul grilei radiatorului. Profilul alungit – 4,605 mm măsoară Proceed în lungime – amintește de shooting brake-urile premium sport, iar din spate, de departe cea mai fotogenică parte a sa, luneta abruptă și un difuzor din plastic lucios îi confirmă personalitatea agresivă, dar dresabilă.

Kia Proceed GT (1)

GALERIE FOTO

Difuzorul integrează două fante de aerisire pe laterale și evacuările cromate aproape… reale. Sunt acele evacuări care se aud amplificat la interior, pentru o senzație bizară pe modul Sport. Stopurile sunt unite de o bandă LED – oarecum unite, pentru că banda e ruptă la mijloc – o modă deja în industrie. Pe timp de noapte, ai impresia că banda luminoasă înconjoară toată mașina.

Dragonul nostru de test este vopsit în Track Red, singura vopsea oferită gratuit în gama Proceed. Și trebuie să recunoaștem, și cea mai spectaculoasă.

Kia Proceed GT (8)

Apăs butonul de deschidere de pe cheia asta care arată ca un detonator. Doar nu ați crezut că dezamorsăm o bombă. Mizăm pe o explozie pe cinste.

Dăm la interior de atmosfera atât de familiară, cu butoanele la locul lor, acolo unde le nimerești și cu ochii închiși, deși, la o mașină cu veleități sportive, ai fi preferat poate, un alt concept interior. Dar avem acum elemente care amintesc de motorsport. Avem de-a face cu un volan nou, cu partea inferioară aplatizată și inserție din aluminiu cu logo-ul GT, pentru o senzație de racing, sporită de pielea perforată care îl îmbracă, și de cusăturile roșii.

Kia Proceed GT (6)

Primim cusături roșii și pe scaunele sport încălzite (186 de euro), cu logo-ul GT pe spătar, îmbrăcate în piele și textil cu aspect de piele întoarsă (da, și noi am crezut că este alcantara), și pe fețele ușilor. Ecranul tactil de 8 inci care redă navigația și funcțiile sistemului multimedia (758 de euro cu radio DAB), reacționează rapid, iar pentru că Waze descarcă rapid telefonul, sunt de mare ajutor mufele USB, una cu funcție de fast charging. Unghiul plafonului, luneta, cu tăietură asemănătoare cu cea a unui hublou, și montanții mari îți reconfigurează ideea de vizibilitate, dar te salvează camera de marșarier.

Și cei din spate profită de atmosfera de “acasă, pe circuit” și de bancheta încălzită pe două zone, de spațiul la genunchi asigurat de ampatamentul de 2.650 mm, dar îi vor duce lipsa unui port USB. Un alt neajuns pentru cei de acolo ar fi spațiul la cap, pentru că trapa (696 de euro) și linia descendentă a acoperișului taie fără menajamente din partea superioară (plafonul stă cu 43 mm mai jos ca la un Ceed Sportswagon). Așa că dacă ai peste 1,85 m, n-ai decât să vii cu […] Citește continuarea pe www.missauto.ro!

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top