Advertisement

Test drive Mazda2 Sport 1.3i 86 CP

Test drive Mazda2 autoexpert.ro

Dupa ce am parcurs mai bine de 1000 km cu noua generație in varianta cu trei portiere, am descoperit o masina tinereasca ce exprima dinamism prin comportament, cat si prin design.Test drive Mazda2.

  • Probabil cea mai dinamica din segment
  • Design exterior atragator
  • Interior anost
  • Plastice si finisari sub nivelul pretului.

Mașinile de clasa mică din generația actuală sunt mai încăpătoare decât cele aflate pe piață acum cațiva ani și pot fi utilizate cu încredere la drumuri mai lungi și la rulaje de peste 20.000 km anual. Problema mașinilor mici este paradoxal faptul că ele devin din ce în ce mai mari. Odată cu dimensiunile cresc și în greutate iar acest lucru se reflectă într-un consum ridicat de combustibil și performanțe dinamice diminuate.

Test drive Mazda2 autoexpert.ro

O mașină de clasă mică ce depășește patru metri lungime și 1200 kg nu mai miră pe nimeni. Inginerii de la Mazda s-au opus acestei tendințe astfel că noul model este cu 100 kg mai ușor decât generația precedentă. Semne că strategia Mazda este deschizătoare de drumuri sunt câștigarea titlului de World Car of the year și utilizarea platformei de la Mazda2 pe noua generație de Ford Fiesta. Greutatea redusă, la care se adaugă rigiditatea sporită a variantei în trei uși îi conferă Mazdei 2 un comportament sportiv, păstrând totodată costuri de exploatare decente.

Test drive Mazda2 autoexpert.ro

Te implică în actul condusului

Prea multă electronică înglobată într-o mașină ajunge să dea un sentiment artificial al pilotajului chiar și atunci când se rulează cu viteze periculos de mari. Mazda2 folosește benificiile circuitelor de siliciu doar atât cât este nevoie pentru a fi sigură, dar și distractivă la condus. Propulsorul de 1,3 litri urcă în ture cu ușurință și își pune cei 86 CP la dispoziție atunci când îi este cerut, nelăsând nici o clipă senzația că mașina este submotorizată. Cutia de viteze este scurtă și precisă dar are doar cinci trepte.

 

Consumul este decent, păstrând o medie de 8 litri la 100 km pe parcursul testului, în condițiile în care mașina avea sub 500 km și nu s-a încercat nici obținerea unui record de economie. Pentru cei ce vor mai mulță de putere există și un motor de 1,5 litri și 105 CP. Pentru economi există o variantă de 1,3 și 75 CP sau un diesel de la Ford de 68 CP iar pentru împătimiți momentan există speranța lansării unei variante MPS care să se apropie de 200 CP.

Test drive Mazda2 autoexpert.ro

Test drive Mazda2: confort și manevrabilitate

Cu toate că are puntea spate rigidă, soluție aleasă pentru reducerea greutății și a costurilor, ținuta de drum este bună, suspensia fiind mai fermă decât la majoritatea concurenților la trecerea peste denivelări dar sigură la viteze ridicate în cazul unei exploatări sportive. Zgomotul interior este scăzut și atunci când se rulează cu viteze ridicate pe autostradă. Direcția este precisă, sentimentul acesta fiind indus și de volanul sport acoperit cu piele.

Test drive Mazda2 autoexpert.ro

Varianta în trei uși oferă un plus de manevrabilitate pe virajele strânse sau la maneverele ”din scurt” față de modelul în cinci uși. Frânele sunt și ele în media clasei dar era de dorit să se înlocuiască frânele spate cu tamburi cu unele pe disc, așa cum au majoritatea mașinilor moderne. Interiorul este identic cu cel de la Mazda2 în cinci uși, cu plastice de calitate bună dar cam închise la culoare față de exteriorul dinamic. Pe locurile din față se stă bine și scaunele, puțin cam ferme, oferă un suport lateral decent și o poziție corectă și la drumuri lungi. Spațiul la picioare la locurile din spate este mai mic iar accesul se face printr-un sistem incomod, ce presupune să te apleci de fiecare dată când vrei să rabatezi bancheta.

Mazda2 generația a 2-a autoexpert.ro

Test drive Mazda2: cine cumpără o astfel de mașină?

Mazda2 Sport este o mașină care se adresează tinerilor și celor care se simt tineri. Poate reprezenta cadoul ideal pentru un tânăr ce tocmai a împlinit 18 ani. Motorul de 1,3 litri este suficient pentru a da impresia de sportivitate unui începător iar ținuta de drum sigură va ierta greșelile și excesele de zel rutier tipice vârstei.  Interiorul este identic cu cel de la Mazda2 în cinci uși, cu plastice de calitate bună dar cam închise la culoare pentru caroseria dinamică pe care o prezintă. Spațiul la picioare la locurile din spate este mai mic iar accesul se face printr-un sistem incomod, ce presupune să te apleci de fiecare dată când vrei să rabatezi bancheta.

Date tehnice: Mazda2 Sport
Sasiu si caroserie
Motorizare 1.3 i
Nr. usi/locuri 3/4
Masa proprie/totala [kg] 950/1405
Dimensiuni si capacitati
Lung/lat/inalt [mm] 3885/1695/1475
Ampatament 2490
Volum portbagaj [l] 250 (785)
Motor si transmisie
Tip motor 1.3 i
Combustibil Benzina
Cilindree [cmc] 1349
Sistem alimentare injectie multipunct
Putere max. [kW(CP)/rpm] 63(86)/6000
Cuplu max. [Nm/rpm] 122/3500
Cutie de viteze Manuala/5
Performante si consum
Viteza maxima [km/h] 172
0-100 km/h [s] 12.9
Consum urban/extra/mixt 6.9/4.6/5.4
Emisii CO2 [g/km] 125

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top