Test Hyundai Tucson Hybrid – Preferatul

Hyundai Tucson Hybrid

Hyundai a reușit să aducă pe piață unul dintre cele mai dorite modele SUV ale momentului: noul Tucson. SUV-ul din Coreea a reușit în scurt timp să devină preferatul publicului în segmentul compact. Foto: Bogdan Paraschiv

Hyundai este azi o marcă dezirabilă. Un avans enorm pentru un brand din Coreea de Sud care acum 20 de ani făcea pași timizi în Europa. Astăzi, Hyundai are o gamă completă de modele, plus câteva dintre cele mai avansate automobile electrice de pe piață. Alături de marca soră, Kia, grupul coreean a reușit să cucerească Bătrânul Continent.

Iar unul dintre modelele actuale, foarte căutate de către public, este noul Tucson. Un SUV care a reușit să rupă designul convențional pentru o serie de elemente specifice. Mai mult, Hyundai oferă acest model cu propulsoare convenționale ajutate de sisteme mild-hybrid, dar oferă și un hybrid clasic plus un plug-in hybrid cu încărcare la priză.

Hyundai Tucson Hybrid

 

Design

Dacă e un lucru care nu le lipsește celor de la Hyundai, acela este curajul. Curajul de a pune pe piață un model cu forme diferite și, care, la prima vedere, par cumva adunate fără nici o noimă. Dar totul este studiat de către Centrul de Design Hyundai de la Frankfurt. Mai mult, s-a folosit un algoritm special, care a generat o serie de forme aleatorii pe baza unor parametri introduși de echipa de design. Așa s-au născut formele parametrice, modele geometrice folosite pentru suprafețele modelului Tucson, modele ce aduc cu fațetele unui diamant.

Elementul cel mai vizibil este noua parte frontală, la ani lumină de generația anterioară. Întinsă pe aproape toată lățimea mașinii, calandrul cu forme parametrice aduce și o inovație tehnică importantă. În formele geometrice au fost integrate și luminile de zi LED. Pe timp de zi, dacă mașina este oprită, luminile nici nu pot fi deosebite de restul grilei. Noaptea, acestea se luminează ca două aripi în lateralele grilei. Tema parametrică este păstrată și în spate, unde stopurile sunt unite de o bandă LED ce completează fericit designul mașinii.

Hyundai Tucson Hybrid

Motorizare hybrid

Am putut testa versiunea full hybrid a modelului Hyundai Tucson ce folosește propulsorul pe benzină 1.6 turbo de 180 CP și un motor electric de 60 CP alimentat de o baterie de 1,49 kWh. Puterea totală a sistemului hybrid de propulsie este de 230 CP. Transmisia este asigurată de o cutie de viteze automată cu șase trepte. Chiar dacă avem o transmisie clasică și nu una CVT, așa cum preferă rivalii din Japonia pentru modelele hybrid, tranziția între cele două surse de putere se face complet insesizabil. Chiar și când rulăm cu ajutorul motorului termic, acesta este silențios, iar habitaclul a fost extrem de bine izolat fonic.

Hyundai Tucson Hybrid

Feelingul la volan este unul seren, fără reprize fulminante. Tucson va rula fin, dar nu te bagă în scaune nici în modul sport. Totuși, cifrele pentru performanțe sunt mai mult decât decente: 8 secunde pentru sprintul de la 0 la 100 km/oră și o viteză maximă de 193 km/oră.

 ➡ Vezi aici ce ulei Castrol i se potrivește! 💡

Cuplul maxim oferit de motorul termic este de 265 Nm între 1500 și 4500 rpm. Pentru că este disponibil încă de la turații joase, motorul termic asigură un ritm vioi pentru Tucson la utilizarea în oraș. În plus, motorul electric secondează cu succes, de cele mai multe ori, plecările de pe loc făcându-se exclusiv electric. Motorul electric va acționa mașina și la manevrele de parcare și în deplasările în coloană la viteze joase. Ba chiar poate susține un ritm constant chiar și la 80 km/oră, dacă bateria este suficient de încărcată. În ceea ce privește consumul de benzină, Hyundai declară o cifră oficială de 6,6 litri/100 km. Iar viața de zi cu zi, realitatea nu este departe. La drumurile prin oraș, motorul electric ajută mult, iar media înregistrată este de 6,8 litri/100 km. La drumuri mai lungi, unde motorul termic este solicitat mai mult, iar viteza medie este mai mare, consumul variază între 7,4 și 8,8 litri/100 km, în funcție de stilul de condus.

Hyundai Tucson Hybrid

Există și câteva minusuri. Cutia de viteze retrogradează ciudat și bâlbâit uneori, iar atunci când îi ceri toată puterea, chiar și în modul Sport, Tucson Hybrid reacționează ceva mai greu.

Suspensia modelului Tucson a fost gândită pentru confort, dar nu face din SUV-ul coreean o barcă. Alături de jantele de 19 inchi, suspensia controlează eficient mișcările caroseriei și filtrează excelent denivelările mici. Una peste alta, noul Hyundai Tucson este un automobil foarte confortabil pentru cel de la volan și pasagerii săi.

Hyundai Tucson Hybrid

Interior

Pentru cei 41.483 euro pe care Hyundai îi solicită pentru echiparea Premium a modelului Tucson Hybrid, primești un interior cu materiale de calitate și atmosferă modernă. Avem planșă de bord complet digitală, care opțional poate primi și camere video pentru retrovizoare, care se activează atunci când acționăm maneta semnalizatorului (sistemul poartă numele Blind Spot Assist). Ecranul din fața celui de la volan are 10,25 inchi, iar un al doilea ecran tot de 10,25 inch este încastrat în consola centrală.

Hyundai Tucson Hybrid

Avem sistem audio Krell de calitate suprioară și compatibilitate Apple CarPlay și Android Auto. Grafica sistemului multimedia este modernă și plăcută, iar acesta răspunde prompt la comenzi. Hyundai nu a integrat și comenzile climatizării în ecranul central, păstrând comenzi separate și afișaj separat. Pentru comanda cutiei de viteze automate, Hyundai a adopatat un sistem cu patru butoane, pe care l-am văzut inițial pe modelul Kona Electric. Sistemul necesită un pic de obișnuință, dar eliberează un loc suplimentar pe consolă, prin dispariția levierului.

Hyundai Tucson Hybrid

Planșa de bord a fost construită simetric, iar gurile de ventilație au fost înglobate într-o bandă continuă. Se stă bine la volan, scaunele sunt ample și confortabile, iar atmosfera high-tech este mai mult decât plăcută. La nivelul de echipare Premium avem scaune față ventilate și încălzite, banchetă încălzită și tapițerie din piele.

Verdict AutoExpert

Noua generație Hyundai Tucson bifează toate căsuțele: design nou și atractiv, motorizări mild hybrid, hibridă și plug-in, plus o serie de inovații tehnice. Ceea ce îl face un SUV extrem de dezirabil.

 

Citește și testul cu Hyundai Tucson 1.6 T-GDI 4WD (2016)

ModelHyundai Tucson 1.6 T-GDi Hybrid
Motor/nr. cilindri L4, benzină
Cilindree (cm3)1598
Putere max./turaţie (CP/rpm)179/ 5500
Cuplu max./turaţie (Nm/rpm)265/ 1500-4500
Motor electric 1
Putere max./turaţie (CP/rpm)60
Cuplu max./turaţie (Nm/rpm)264
Putere totală ansamblu (CP)230
Cuplu total ansamblu (Nm)350
Tracțiuneintegrală
Cutie de vitezeautomată, 6 trepte
L × l × h (mm)4500/1865/1650
Ampatament (mm)2680
Volum portbagaj (l)616
Masă la gol (kg)1634
Acceleraţie 0–100 km/h (s)8,3
Viteză maximă (km/h)193
Consum mixt (l/100 km)6,4
Emisii CO2 (g/km)145
Preț (euro, cu TVA)de la 35.057

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Noua Dacia Spring model 2025 AutoExpert.ro

Noua Dacia Spring, model 2025

Aceasta este noua Dacia Spring! A doua generație aduce tehnologie nouă la bord, dotări extinse și adoptă multe dintre elementele de design

Scroll to Top