Test drive Mercedes Clasa E Coupe: pastila anti-claustrofobie

Mercedes Clasa E Coupe

Noul coupe al clasei E a crescut în toate privințele, iar asta se simte cel mai bine acolo unde restul concurenților ”scârțâie”: pe locurile din spate. În sfârșit, bancheta unui coupe din clasa mare devine un loc ademenitor. Test cu Mercedes Clasa E Coupe, în versiunile E 220 d și E 400.

Suferiți de claustrofobie? Luați-vă un E-Klasse Coupe! Sesizați o contradicție între cele două enunțuri? Ei bine, nu e niciuna: coupe-ul modelului de clasă mare a crescut într-o generație cât altele în patru. Dacă precedenta versiune era, de fapt, o Clasă C ”machiată” cu trăsăturile clasei E, actuala variantă este un veritabil coupe de clasă mare. Cum adică, fostul E Coupe (C207) era, de fapt, un C? Da, iar în sprijinul acestei afirmații aduc următoarele argumente: a fost construită pe platforma C-ului și are același ampatament și același ecartament precum limuzina de clasă medie. Argumentul adus de nemți în favoarea platformei mai mici a fost cât se poate de viabil: mașina era mai ușoară cu 180 kg decât versiunea sedan. Astfel, dacă-l comparăm cu CLK-ul pe care l-a înlocuit, remarcăm performanțe ameliorate, în medie, cu 36% și eficiență crescută cu 17%, progrese pe care nu le putea înregistra dacă ar fi fost construit pe platforma clasei E. Victorie parțială: coupe-ul câștigase la capitolele consum și agilitate, dar nu progresa decisiv la spațiul interior. Acum, însă, specialiștii din Stuttgart, sprijiniți de platforma modulară MRA, pot să ofere atât spațiu fără egal în segment, cât și dinamică și eficiență de top într-un singur pachet. Iar acest pachet este noua Clasă E Coupe.

Mercedes Clasa E Coupe

Raportată la precedenta generație, mașina a crescut cu 123 mm în lungime, 74 mm în lățime și 33 mm în înălțime, fapt care se simte din plin pe locurile din spate. Tragi de clapă, scaunul glisează automat spre înainte și, de îndată ce reușești să te instalezi pe banchetă, primești un spațiu regesc pentru genunchi (+74 mm), cap (+15 mm), umeri (+34 mm) și coate (+13 mm). Mai mult, cele două locuri excelent profilate ale banchetei primesc suport pentru pahare, buzunar din plasă pentru depozitarea telefonului  și încălzire electrică cu trei trepte de intensitate, fapt care transformă noul model într-un veritabil gran turismo. Știu, sunt multe laude și încă n-am epuizat lista: linia geamurilor este orizontală, montantul B lipsește, iar geamurile din spate coboară, de aceea senzația de spațiu este și mai accentuată, în special în combinație cu plafonul vitrat amovibil.

Mercedes Clasa E Coupe

Un singur amendament am: lipsa din ofertă a cotierei centrale, combinată cu absența mânerelor de viraj, face serpentinele mai greu de digerat de pe banchetă. Fapt interesant: noul E Coupe este atât de spațios în spate, încât îl întrece chiar și pe fratele mai mare, S Coupe! Nu vă obosiți să căutați rivali care să-i egaleze spațiul pe banchetă – nu veți găsi. În față – același tratament: cu 18 mm mai mult loc pentru cap, cu 50 mm pentru umeri și cu 38 mm pentru coate. Gata cu cifrele – cred că am fost suficient de clar: în mașina asta, indiferent ce loc îți alegi, te vei bucura de călătorie!

Mercedes Clasa E Coupe

Dincolo de spațiu, clienții se vor bucura de aceeași atmosferă exclusivistă prezentă și  în sedanul Clasei E, ce include două ecrane de 12,3 inch, mult lemn, piele și aluminiu. O notă de sportivitate este dată de ineditele guri de ventilație în formă de turbină, dar atmosfera luxoasă este întreținută de noua nuanță deschisă a inserțiilor de lemn, acoperite cu praf de aluminiu și apoi lăcuite, cu aspect sidefat și foarte lucios. Este, în opinia mea, cea mai frumoasă nuanță din ofertă.

Mercedes Clasa E CoupeDar ceea ce m-a bucurat peste măsură a fost posibilitatea de a comanda consola centrală în lemn de ulm maro deschis, poros (187 euro), în locul plasticului negru piano, pe care nu-l consider a se ridica la înălțimea calității materialelor din interior. Am aflat că în viitor și sedanul va beneficia de aceeași opțiune.

Având drept țintă obținerea unui spațiu interior generos, putem doar bănui că designerii caroseriei au avut mult de furcă în a păstra proporțiile și aerodinamica în limite acceptabile. Probabil că da, dar le-a ieșit perfect. Platforma optimizată pentru tracțiune spate a permis retragerea motorului spre înapoi, iar de-aici a decurs o serie de beneficii: consola față a putut fi scurtată, iar cabina a fost împinsă spre spate, obținându-se un profil tipic de gran turismo. S-a renunțat la cele mai multe cute, a dispărut chiar și linia clar definită a umerilor, prezentă pe actuala gamă Mercedes, de aceea avem în față nu doar o mașină cu desen curat, ci și cu cel mai bun coeficient aerodinamic din segment: 0,25.

Mercedes Clasa E Coupe

Au apărut însă două proeminențe longitudinale pe capota motorului, perfect vizibile de la volan. Perfect vizibil rămâne și drumul, dacă echipați mașina cu ștergătoarele de parbriz Magic Vision Control, care stropesc parbrizul prin niște duze aflate pe toată lungimea lamei, exact înainte ca lama să treacă peste parbriz, eliminând secundele ”oarbe” în care lichidul inundă geamul la un sistem clasic. În trafic, eficiența sistemului se simte, iar Mercedes susține că poate economisi până la 50% din cantitatea de lichid pentru parbriz. Avantajele care decurg de aicidepășesc costul de 357 euro, dar rămâne de văzut care va fi prețul unei lamele de ștergător atât de complexe.

 

La startul producției, nemții aduc o gamă cuprinzătoare de motoare, care va fi completată ulterior cu versiuni mai puternice. Sunt disponibile două propulsoare turbo pe benzină, unul cu patru cilindri, de 2.0 litri, care produce 184 CP (E 200) sau 245 CP (E 300) și unul cu șase cilindri, de 3.5 litri și 333 CP (E 400), respectiv un propulsor diesel de 2.0 litri și 194 CP (E 220 d). Toate sunt combinate standard cu transmisia automată cu 9 trepte, 9G Tronic.

Mercedes Clasa E Coupe

Am ales pentru prima zi de teste propulsorul diesel, combinat cu tracțiunea integrală 4Matic și suspensia clasică Direct Control. Am descoperit un companion rafinat, care nu transmite în habitaclu nici zgomote și nici vibrații tipice variantelor diesel. Prin traficul aglomerat de pe coasta mediteraneeană a orașului, sistemul Start-Stop intră des în scenă, dar nu scutură la porniri. Și transmisia automată schimbă aproape imperceptibil, făcând din rulajul urban o experiență relaxantă.

La ieșirea pe autostradă am activat sistemele de asistență la rulare și am primit un scenariu demn de filmul ”Înapoi în viitor”. Singurele condiții sunt să ții mâinile pe volan și să semnalizezi schimbarea direcției, pentru că sistemul se asigură, schimbă singur benzile, accelerează până la viteza maxim legală, se repliază pe bandă, frânează autonom și păstrează distanța față de mașina din față. Am mers astfel 100 km: totul se desfășoară fără cusur, lin, fără bâlbe și, mai presus de toate, în deplină siguranță.

Am revenit apoi pe coastă, pentru porțiunile virajate tipice Spaniei. Le-am abordat în compania setării Sport+ și, desigur, a tracțiunii integrale. Dacă modurile Eco și Confort se armonizează perfect cu rutele urbane și șoselele întinse, pe serpentine nu aduc plăcere: schimburile sunt lente, iar direcția este prea ușoară pentru a oferi un feedback bun. Din fericire, există modurile Sport și Sport+, care cresc pulsul. Mașina se metamorfozează, devenind agilă și controlabilă, sistemul de direcție este mai puțin asistat, cutia schimbă mai sus, în vecinătatea a 3.500 rpm, iar răspunsul la pedală este mult mai prompt. Sigur că motorul diesel de bază nu pune la muncă serios excelenta tracțiune integrală, dar ocazional am reușit să ”scârțâim” pneurile spate în acele de păr. Nu intră în discuție glisadele: coupe-ul are un comportament neutru , fiind bine asistat de sistemele de siguranță activă, care nu taie în vreun fel elanul șoferului. Altfel spus – râdem, trăim intens, dar nu părăsim trasa ideală!

Ajuns la Villa Calonge, arunc o ultimă privire la consumul mediu de 6,2 l/100 km și la superba culoare ”designo rosu Hyacinth” (1.463 euro) și aștept cu nerăbdare a doua zi, pentru care am rezervat modelul de top E 400 Coupe.

Mercedes Clasa E Coupe

Și iată-mă, după o noapte mai caldă decât cele din București, la volanul celei mai puternice variante din ofertă. Pornesc, ascult motorul și nu adud decât un murmur aproape nedeslușit: la relanti, propulsorul V6 biturbo este foarte silențios. Pornesc în modul Confort și iau în piept limitatoarele de viteză din stațiune, bine filtrate de suspensia pneumatică Air Body Control. Dar răbdarea mi se termină mai repede decât accelerează mașina: selectez modul Sport+, dezlănțui toți cei 333 CP și 450 Nm și primesc mai mult decât o arată cifrele. Forța de tracțiune este impresionantă, iar traseul optimizat al evacuării aduce un sunet la limita dintre rasat și incitant. Nu este vorba de intensitate, care este menținută la cote decente, care să nu pericliteze supremația viitoarei versiuni AMG, ci despre timbrul grav în accelerare și despre pocnetele la decelerare, în jurul a 3.500 rpm, care mă fac să râd continuu, cu o poftă de neimaginat și o grimasă ușor tâmpă.

Mercedes Clasa E Coupe

Ei bine, ăsta este un Gran Turismo în toată puterea cuvântului! Virajele sunt servite cu o eleganță care nu lasă loc de temeri, sprijinită de suspensia pe aer, care nu permite caroseriei să se încline pe viraje, și de tracțiunea integrală. Este, practic, modul perfect de a-ți începe ziua…cu trei prieteni alături: patru locuri generoase, dinamică încântătoare, eleganță și, peste toate, drumurile sinuoase și peisajele Cataloniei. Doar două mici detalii ne separă de acest privilegiu: 64.896 euro (prețul de bază al versiunii) și cei 16,5 l/100 km, cât a devorat exemplarul nostru dus la limită pe serpentine. Amănunte…

Verdict AutoExpert

Mercedes Clasa E CoupeEste aproape imposibil să găsești defecte acestei mașini, într-atât de elaborată e. Spațiul regesc o ridică de la nivelul unui coupe la rangul de Gran Turismo, iar acesta este cel mai mare atu al noii generații. Este și frumoasă, și agilă, și economică, în versiunile cu patru cilindri. Prețurile pornesc de la aproape 50.000 euro, dar dotările le pot dubla. Economii nu greșesc dacă aleg versiunea diesel de bază: este rasată și consumă puțin. Motorul V6 biturbo de pe E 400, aduce un strop din lumea AMG pentru mai puțin de 65.000 de euro. Sportivii adevărați vor trebui să aștepte, însă, modelul V8 biturbo AMG E 63.
E 220 dE 200E 300E 400 4MATIC
Motor/numãr cilindriL4, turbodieselL4, turboL4, biturboV6, biturbo
Cilindree (cmc)1.9501.9911.9912.996
Putere maximã/turație (CP/rpm)194/3.800184/5.500245/5.500333/5.200-6.000
Cuplu maxim/turație (Nm/rpm)400/1.600-2.800300/1.200-4.000370/1.400-4.000480/1.600-4.000
Transmisiespatespatespateintegralã
Cutie de vitezeautomatã, 9 trepteautomatã, 9 trepteautomatã, 9 trepteautomatã, 9 trepte
L/l/h (mm)4.826/1.860/1.4384.826/1.860/1.4384.826/1.860/1.4384.826/1.860/1.438
Ampatament (mm)2.8732.8732.8732.873
Consum mediu (l/100 km)4,06,06,48,1
Emisii CO2 (g/km)106136147183
Accelerație 0-100 km/h (s)7,47,86,45,3
Vitezã maximã (km/h)242240250250
Preț de bazã (euro)52.72249.86654.18664.896

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Second hand - Citroen C4 Cactus autoexpert.ro

Second Hand – Citroen C4 Cactus

Aspectul atipic și confortul desăvârșit te fac să te atașezi de el. Dar performanțele și finisajele lui C4 Cactus puteau fi mai

Scroll to Top