Test drive Nissan Navara 2014

 

La munca de sus

nissan navara (2)

Într-o Românie care şi-a amintit de agricultură, un pick-up precum Nissan Navara 2.5 dCi şi 190 CP tocmai a reintrat pe lista celor care sunt în căutarea unei utilitare cu parfum de SUV.

nissan navara (14)

Anul 2014 aduce în România câteva schimbări atât de mentalitate, cât şi de reorientare a claselor sociale. Ei bine, agricultura este un domeniu din ce în ce mai disputat în contextul economic actual, când o diplomă nu-ţi garantează şi un birou. Agricultura reprezintă o nouă provocare pentru generaţia ‘70, dar într-o mare măsură şi pentru generaţia Y, cei născuţi după anii ‘80 şi care sunt în căutarea unui job de viitor. Ambele generaţii vor să uite de “vechiul papuc” şi să aleagă inteligent: ziua utilitară şi noaptea SUV. Este un compromis ideal pentru cei care muncesc şi chiar transpiră pentru bani, antreprenori pentru care biroul cu volan trebuie să corespundă anumitor standarde.

nissan navara (3)

Aici intră în scenă Nissan Navara, un pick-up cu renume care este cunoscut pentru abilitaţile sale în teren greu şi pentru modul confortabil în care transportă pasagerii până acolo. Navara nu se mai află la prima tinereţe, dar încă îşi păstrează un loc fruntas în topul alegerilor. Este genul de maşină care impune respect încă de la prima înfăţişare, prin designul temator care are la bază rigla. Nu găseşti linii curbe, forme plonjate şi, din punctul meu de vedere, acesta este un lucru bun. Când ai de parcat sau manevrat mai mult de “5 m de maşină”, îţi garantez că preferi să ştii unde începe şi unde se termină utilajul. Interiorul este o combinaţie interesantă între materiale durabile, tari la atingere, şi sisteme high tech precum ecran tactil care găzduieşte camera pentru mersul înapoi sau sistemul de navigaţie.

nissan navara (10)

Planşa de bord este bărbătească, decent finisată şi asamblată cu simţ de răspundere, în timp ce formele drepte şi plasticul de aceeaşi natură limitează considerabil şansele ca greierii să se instaleze în habitaclu. Se poate alege între trei motorizări, două transmisii şi 5 nivele de echipare, maşina testată fiind versiunea double cab 2.5 dCi şi 190 CP, cutie automată, sistem 4×4, nivelul superior de echipare LE Plus.

nissan navara (15)

Acest lucru se traduce prin dotări de ultimă generaţie, inclusiv tapiţerie din piele, scaune încălzite sau cruise control. Poziţia de conducere se poate ajusta pentru toate înălţimile, în ciuda faptului că volanul poate fi reglat doar pe o singură direcţie (sus/jos). Pe cât de confortabile sunt locurile din faţă, pe atât de neprietenoasă este banchetă pentru oamenii înalţi. Nu e vorba de ofertă de spaţiu sau cât de tare/moale este, ci de susţinerea coapselor. În cazul meu – 1,8 m înălţime – bancheta este poziţionată prea jos, de aici şi călătoria “cu genunchii la gură”. Sub banchetă există un spaţiu inteligent de depozitare şi care este ascuns de ochii curioşilor, putând fi accesat prin ridicarea şezutului.

nissan navara (5)

 

Sentimentul de putere este mai pregnant ca niciodată în momentul în care învârţi cheia în contact. Un zgomot din ce în ce mai rar auzit în zilele noastre pătrunde în habitaclu. Este un sunet frumos, bărbătesc şi care, la fiecare apăsare de acceleraţie, îţi reaminteşte pentru ce te-ai aşezat la volan: să produci, şi abia apoi să consumi. Cu o cilindree de 2.5 litri şi o valoare execelentă de putere, 190 CP, Navara îţi dă un sentiment de siguranţă care se păstrează inclusiv la viteze ridicate sau la depăşirile din scurt. Pornirile hotărâte sunt puse la încercare de o direcţie cu o demultiplicare mare şi o cutie de viteze menită să gestioneze mai mult fluxul de putere decât apăsările sacadate de acceleraţie. Există trei moduri de lucru: 4×2, 4×4 şi 4×4 cu reductor, implicit posibilitatea de a bloca diferenţialul central în raporul de putere 50/50 către cele două punţi. Atunci când bena nu este încarcată, puntea spate cu arcuri lamelare are tendinţă să scuture, dar fără a arunca spatele pe virajele abordate cu optimism. Confortul suspensiei, precum şi posibilităţile de tractare până la 3 tone sau transport (sarcină utilă maximă de 805 kg) sunt în limita clasei.

nissan navara (6)

În plin proces de schimbare a gamei Nissan, Navara rămâne o alternativă interesantă în clasa sa, un raport excelent SUV/pick-up!

 

Date tehnice2.5 dCi
pret de baza34.890 euro cu TVA inclus
masa proprie/totala (kg)2.085/2.930
L/l/h (mm)5.222/1.848/1.797
dimensiuni bena L/l/h(mm)1511x1560x457
combustibilmotorina
cilindree (cmc)2.488
putere max. (kW(CP)/rpm)190/4.000
cuplu max. (Nm/rpm)450/2.000
cutie de viteze/trepteautomata/5
viteza maxima (km/h)180
sprint 0-100 km/h (s)10,7
consum urban/extra/mixt (L)11,7/7,5/9
norma poluare/emisii CO2 g/kmEuro 5/250

Adaugati comentariu