Toate mașinile lansate după 31 martie vor apela 112 în caz de accident

Apel 112

Toate mașinile noi vor suna automat la numărul unic de urgență 112. Sistemul, care va purta denumirea de eCall, va fi obligatoriu pentru toți producătorii auto începând cu 31 martie. Decizia vine ca urmare a unui acord între constructorii auto din Europa.

Toate mașinile noi vor primi, în versiune standard, un dispozitiv special pe bază de cartelă SIM, care va funcționa pe baza senzorilor, camerelor și airbag-urilor cu care este dotat automobilul și care detecta situațiile de urgență și vor transmite datele către aparat.

eCall va anunța operatorul serviciului de urgență că are de-a face cu un apel automat și va trimite date esențiale despre accident, cum ar fi ora producerii, coordonatele GPS ale locației și sensul de mers al mașinii înainte de impact. eCall poate fi activat și prin apăsarea unui buton aflat în mașină, atunci când șoferul nu este implicat într-un accident, dar observă unul produs pe șosea.

“eCall va putea salva multe vieți prin scurtarea timpilor de intervenție. Acest lucru înseamnă că ambulanțele, mașinile de pompieri și de poliție pot interveni cât mai rapid”, susține Erik Jonnaert, secretar general al Asociației Constructorilor Auto din Europa.

Comisia Europeană estimează că timpul de intervenție se va scurta cu 40% în zonele urbane și cu 50% în cazul accidentelor produse în afara orașelor. Costurile estimate pentru instalarea soft-ului ajung la aproximativ 100 de euro pentru fiecare mașină.

Serviciul ar putea fi salvator în cazul în care ocupanții vehiculului sunt inconțienți și nu pot apela numărul de urgență.

Apelarea automată era disponibilă la mai multe modele auto, cum ar fi Opel, care pune la dispoziția clienților serviciul OnStar.

 

https://www.youtube.com/watch?v=4PRwI4E_2a8

Adaugati comentariu