Topul celor mai sigure maşini testate de EuroNCAP în 2016

EuroNCAP, autoritatea europeană în materie de siguranță auto, a realizat un clasament al celor mai sigure maşini testate în 2016. 

Campionii siguranţei au dominat categoric categoriile din care fac parte, primind nu doar calificativul maxim de cinci stele, ci şi cele mai generoase punctaje la fiecare dintre cele patru capitole de testare EuroNCAP (siguranţa pasagerilor adulţi, siguranţa copiilor, protecţia pietonilor, sisteme de siguranţă).

Anul acesta, EuroNCAP a luat în considerare doar modelele care au fost evaluate conform noii scheme de testare, ce ia în considerare și performanțele sistemelor de frânare automată și de detectare a pietonilor. Cele 18 modele care au trecut pragul organizației EuroNCAP în ultimele 12 luni, au fost ierharhizate pe numai trei clase, în funcție de dimensiuni: mașini medii de familie, mașini compacte de familie și SUV-uri compacte.

Celelalte categorii (clasa mică, clasa mare, SUV compact, SUV mare, roadster, monovolum mic și monovolum mare), valabile în 2015, nu au fost luate în calcul, neavând niciun reprezentant testat potrivit noilor criterii EuroNCAP – cu excepția clasei mari (executive), unde noul Mercedes E-Class, singurul model evaluat, a fost lăudat pentru rezultatele exemplare, dar nu a putut fi declarat campion, în lipsa unui rival testat.

toyota-prius-euro-ncap-1 (1)

Cel mai ecologic model din gama Toyota s-a dovedit a fi și cel mai sigur din clasa mașinilor medii de familie, reuşind să impresioneze experţii EuroNCAP prin nivelul ridicat de siguranţă oferit pasagerilor adulți (92%) și copii (82%). În plus, Prius a obţinut un punctaj bun de 77%, respectiv 85% și la capitolele “Protecția pietonilor” și “Sisteme de asistență”. Trebuie notat că Prius este, de fapt, un model de clasă compactă, încadrarea sa fiind cel puțin interesantă.

hyunda-ioniq-euro-ncap-3

Și tot interesantă este și decizia de a plasa Hyundai Ioniq, rival direct pentru Prius, cu o clasă mai jos. Astfel, prima mașină din lume oferită alături de trei sisteme de propulsie distincte (hybrid, plug-in hybrid, 100% electric), a cucerit titlul de cel mai sigur automobil compact de familie. Ioniq garantează o protecție ridicată pentru pasagerii săi, fie că ne referim la adulți (91%) sau la copii (80%), lăsând o impresie bună, nu excelentă, însă, și la nivelul siguranței oferite pietonilor (70%). Sistemele de asistență moderne i-au adus un scor de 82%. EuroNCAP a testat modelul hybrid, dar va acorda același calificativ maxim și celorlaltor două variante Ioniq.

vw-tiguan-euro-ncap-5

Campionul SUV-urilor compacte este VW Tiguan, cu punctaje generale excelente la toate capitolele. Lăudat pentru siguranţa de top oferită pasagerilor (96% adulți, 84% copii), SUV-ul german a obţinut şi un punctaj generos de 72% la capitolul “Protecția pietonilor“. Dacă scorul obținut la categoria “Sisteme de asistență“ a fost doar mediu (68%), punctajul de 96% (pasageri adulți) este unul dintre cele mai mari din 2016.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

MotorFest la final – București 2024

Expoziția de motoare a fost organizată de revista MotorXpert, susținută de Groupama și găzduită de București Mall. Bucureștiul, un oraș mereu în mișcare, a fost gazda unei experiențe extraordinare pentru pasionații

Scroll to Top