Fuziuni şi achiziţii. Topul tranzacţiilor din industria auto

Activitatea de fuziuni şi achiziţii (M&A) a fost puternică, la nivel global, în primul trimestru din 2018, valoarea acesteia urcând cu 272% comparativ cu trimestrul IV/2017, până la 29,8 miliarde dolari, o nouă valoare trimestrială record.

Potrivit unei analize PwC, preluările din primele trei luni ale anului au depăşit dublul valorii trimestriale istorice de acum trei ani, de 13,9 miliarde dolari

În acelaşi timp, volumul a crescut cu 7%, până la 217 tranzacţii, iar valoarea medie pe tranzacţie a sporit cu 383%, ajungând la 445 milioane dolari.

Majorarea valorii medii a fost determinată, în primul rând, de cele de două mega-tranzacţii din sectorul componentelor auto. (mega-tranzacţie=peste 5 mld. dolari).

Analiza pieţei de fuziuni şi achiziţii din industria auto mai arată că producătorii au avut o pondere de 66% în totalul tranzacţiilor din trimestrul I, valoarea acordurilor de preluare fiind de 20 de miliarde de dolari.

„Cele mai mari tranzacţii vizează preluările companiilor de tehnologie şi a celor implicate în procesul de conducere a vehiculelor”, spun consultanţii PwC.

Mega-tranzacţiile

În luna ianuarie, Melrose Industries a anunţat o preluare ostilă, în valoare de 11 miliarde de dolari, a producătorului britanic de componente GKN Plc. Oferta a obţinut aprobarea a 52% dintre acţionari, depăşind-o pe cea a companiei americane Dana Inc, de 6,1 miliarde de dolari.

 

Citiţi articolul integral pe www.autoexpertindustry.ro

Adaugati comentariu