Totul despre papamobilul românesc. De ce Papa Francisc refuză geamurile blindate?

Papa Francisc Duster

Papa Francisc a aterizat la București la ora 11:15. Suveranul Pontif a fost întâmpinat de președintele Klaus Iohannis, apoi s-a urcat într-o Dacia Logan, special pregătită pentru Sanctitatea Sa. Este o tradiție pentru Sfântul Părinte să folosească mașini de producție locală în vizitele sale prin lume.

Contrar așteptărilor de a-l vedea pe Papa Francisc la bordul unui Duster, Suveranul Pontif a plecat de la Aeroportul Internațional Henri Coandă într-o Dacia Logan de culoare bleumarin, cu care s-a îndreptat spre Palatul Cotroceni. Este de așteptat ca Papa să folosească un Duster special pentru restul zilei.

Papa Francisc Logan

Dacia Duster a fost modificată la Pitești, sub comanda Serviciului de Protecție și Pază. Primul papamobil 100% românesc a fost aprobat de Papa cu câteva luni în urmă, atunci când o echipă SPP l-a vizitat la Vatican, i-a arătat planurile și a primit rapid undă verde. Papa preferă automobilele modeste, iar Duster-ul, cu preț de pornire de 13.000 de euro.

Primul papamobil 100% romanesc are un plafon decupat și o zonă panoramică, pentur ca Papa să-i poată saluta pe cei care vin să-l vadă. Scaunul din fata a fost împins mult în față, iar in loc de tetiera, are un maner. Asta pentru a evita o accidentare cum s-a întâmplat în Columbia, atunci când, la o frână, Papa Francisc s-a lovit de geamul papamobilului.

SCV 1 este numărul de înmatriculare al Duster-ului papamobil, literele fiind o abreviere a “Status Civitatis Vaticanae”. Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta pentru a aproba circulația temporară a vehiculului pe drumurile publice.

Echipa SPP si doi specialisti de la Vatican, un ofiter de securitate si aghiotantul personal se vor ocupa de protecția Suveranului Pontif. Și nu vor avea misiune ușoară, mai ales că Papa refuză categoric geamurile blindate, pentru că, spune acesta, îl țin departe de oameni. “E adevărat, orice se poate întâmpla, dar să fim serioși: la vârsta mea, nu am mare lucru de pierdut”, spune Papa.

Mai există un aspect care îi va da mari bătăi de cap echipei de pază în România. Papa este foarte spontan și se abate cu ușurință de la programul stabilit cu luni de zile înainte.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top