Toyota Aygo – Simplu și la obiect

Facelift-ul aplicat recent pentru Toyota Aygo ne amintește de ce, de cele mai multe ori, rețetele simple sunt și cele mai eficiente.

Au trecut aproape cinci ani de la lansarea oficială a trio-ului Aygo/107/C1 și lucrurile s-au agitat considerabil în segmentul odată rarefiat al mini-urilor. Pe lângă noile up!, Twingo și Panda au apărut și alți challengeri, spre exemplu Kia Picanto sau Hyundai i10.

Prin urmare, Toyota a lansat recent un facelift pentru Aygo ce vizează în special aspecte de ordin estetic concentrate în zona frontală cu un spoiler redesenat și opțional lumini de zi cu tehnologie LED. În rest, rețeta originală a fost păstrată: spațiu interior folosit la maxim, dotări esențiale de confort și un singur motor pe benzină de 1 l cu trei cilindri și 68 CP.

Toyota Aygo – Simplu și la obiect

De la distanță, rețeta pare una destul de simplistă, poate chiar prea simplistă într-o perioadă în care majoritatea cumpărătorilor au pretenții din ce în ce mai mari, inclusiv în clasa mini. Primul contact cu interiorul mașinii este relevant vis-a-vis de abordarea eficientă raportată la costuri: majoritatea suprafețelor sunt acoperite cu un plastic destul de dur, ușor dezamăgitor pentru cineva care a coborât recent din noul VW up!.

Odată pornit la drum lucrurile iau o turnură pozitivă, iar Aygo se comportă impecabil în slalomul etern între benzi. Secretul stă în masa proprie redusă, dublată de o transmisie manuală cu rapoarte gândite inteligent și, nu în ultimul rând, de un motor plin de temperament multiplu laureat al premiului Engine of the year.

Deși datele tehnice anunță cuplul maxim la 3.600 rpm, rareori am simțit nevoia să schimb peste 2.500 rpm chiar și într-un ritm mai alert de condus. În fapt, întreaga mașină îți lasă impresia că a fost construită și pentru distracție nu doar eficiență, un lucru greu de găsit într-un segment în care consumul este prioritar.

Spațiul interior se încadrează în jumătatea superioară a segmentului, atât în față cât și în spate, în timp ce portbagajul face notă discordantă cu ai săi 130 l și deschidere minusculă. Strict pragmatic, cu tot cu facelift, Aygo rămâne un pic în urma concurenței, în special la capitolul interior, dar rețeta după care a fost construit rămâne la fel de actuală, iar prețul nu este deloc rău.

Adaugati comentariu