Toyota patentează vopseaua exfoliantă

Vopseaua exfoliantă Toyota autoexpert.ro

Ții minte că mai vezi pe stradă off-roadere zgâriate de crengi după escapadele repetate pe coclauri? Ei bine, Toyota a găsit o soluție: vopseaua exfoliantă. Iar inovația ar putea fi aplicată și modelelor din alte segmente.

Zgârieturile adânci de pe vopsea nu au leac. E drept, pe unele dintre ele le poți preveni, aplicând un strat protector pe lac. Fie unul transparent (eventual ceramic), fie o folie. Dar dacă nu te-ai îngrijit de la început, răul nu mai poate fi reparat.

Toyota pare a fi găsit, totuși, o rezolvare a problemei. Colegii de la carbuzz au descoperit un brevet depus de japonezi la USPTO, în Statele Unite. Acesta dezvăluie dezvoltarea unei tehnici speciale de vopsire a caroseriei.

Pentru primele straturi, care includ grundul, vopseaua propriu-zisă și lăcuirea, procesul urmează aceiași pași precum cel convențional. Abia de aici încolo apar noutățile.

Vopseaua exfoliantă Toyota autoexpert.ro

Citește pe autoexpert.roTesla patentează laserul care curăță parbrizul 💡

 

Există două variante. Prima – peste lacul transparent, se aplică doar un strat de vopsea exfoliantă. A doua, mai complexă, intercalează vopseaua exfoliantă între două straturi de vopsea convențională. Deci avem, în ordine, vopseaua originală, un strat de vopsea exfoliantă, apoi al doilea strat de vopsea convențională. După aceste tratamente, vopseaua originală este protejată de stratul ”temporar” de deasupra.

Vopseaua exfoliantă Toyota autoexpert.ro

Vopseaua exfoliantă nu este o noutate

 

Acum, avem o nedumerire. Vopseaua exfoliantă (numită în engleză ”peelable paint”) nu e deloc o idee nouă. Unii dintre producători (în special americani) au mai aplicat-o de-a lungul timpului pe anumite versiuni. La fel, există o întreagă industrie aftermarket dedicată acestei idei. Astfel, sunt companii care îți poți vopsi mașina folosind o vopsea pe bază de apă, cu rol de protecție. Și îți poți alege inclusiv o altă nuanță decât cea originală.

Drept urmare, este probabil ca Toyota să fi patentat întreg procesul de aplicare (care ar putea diferi de cel convențional), precum și compoziția nouă a vopselei exfoliante. Aceasta ar urma să conțină substanțe precum Xilen, etilbenzilen și particule de dioxid de titan, care ar crește durabilitatea stratului exterior.

foto: USPTO

 

 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Rimac Technology - BMW

Parteneriat BMW Group – Rimac Technology

Grupul BMW a încheiat un parteneriat „pe termen lung” cu Rimac Technology, divizie independentă a companiei croate care, alături de Porsche, este

Scroll to Top