Toyota Yaris facelift: Motor nou, sisteme de asistență moderne

Toyota Yaris trece printr-o renovare de substanță ce aduce un nou motor pe benzină revoluționar de 1,5 litri și sisteme de asistență de ultimă generație.

Modificările de ordin estetic sunt vizibile la nivelul blocurilor optice redesenate cu lumini diurne LED și al barelor de protecție care, de asemenea, beneficiază de un design nou. Grila mult mai mare evocă aspectul agresiv al modelelor premium Lexus. Tot nou este și pachetul Yaris Bi-Tone, care se distinge prin plafonul și montanții de culoare neagră.

Intitulat 1.5 VVT-iE, noul motor are patru cilindri, un raport înalt de compresie de 13,5:1 și dezvoltă o putere maximă de 111 CP și un cuplu de 136 Nm, cu 10% mai mult decât în cazul vechiului motor de 1,33 litri. Inedit este modul de funcționare variabil, noul motor putând trece de la principiul Otto la cel Atkinson (mai eficient), prin creșterea sau reducerea timpilor de admisie – totul grație noului sistem de admisie variabilă VVT-iE. Acesta amână închiderea electronică a valvei de admisie și scurtând faza de compresie. Tot deosebit este și sistemul de răcire cu apă a galeriei de evacuare, care reduce consumul și emisiile prin limitarea temperaturii gazelor de eșapament, fără a mai fi necesară scăderea temperaturii de combustie.

toyota-yaris (7)

Toyota promite, în compania cutiei CVT, un consum mixt cu 12% mai scăzut decât media de 4,9 l/100 km omologată pentru motorizarea de 1,33 litri. Accelerația de la 0 la 100 km/h este cu 0,8 secunde mai rapidă: 11 secunde. În continuare, va exista și o variantă HSD hibridă, cu 101 CP, sistemul de propulsie fiind, însă, optimizat din punct de vedere al eficienței. Vibrațiile vor fi, de asemenea, mai reduse, suporții motorului termic fiind schimbați.

Odată cu faceliftul aplicat citadinei Yaris, echiparea de serie va fi îmbogățită cu pachetul de siguranță Toyota Safety Sense. Acesta reunește sisteme de asistență moderne precum Autonomous Emergency Braking, Lane Departure Warning, Automatic High Beam și Road Sign Assist.

Interiorul a primit un update calitativ, cu noi materiale de finisare și elemente de decor piano black aplicate la nivelul volanului și consolei. Display-ul multifuncțional color plasat între ceasurile de bord are acum o diagonală de 4,2 inch, iar sistemul multimedia Toyota Touch a fost reconfigurat, meniul fiind simplificat.

toyota-yaris (3)

 

Adaugati comentariu