Tratarea parbrizului

Când apar deficienţe la parbriz, vizibilitatea scade şi conducerea poate deveni periculoasă.

Suprafaţa parbrizului, a lunetei şi a geamurilor laterale este agresată permanent de mediul înconjurător şi, ca urmare, apar zgârieturile, crăpăturile şi opacifierile. Pentru înlăturarea lor o simplă spălare nu este suficientă. Refacerea clarităţii optice se poate obţine prin tratamente sau reparaţii. 

Tratamente
Un tratament destinat creşterii clarităţii optice este cel hidrofob. Acesta constă în aplicarea, pe suprafaţa curăţată a geamului, a unui polimer transparent care umple spaţiile microscopice ale geamului. În acest fel, ele devin mult mai lucioase. Ploaia, zăpada şi particulele de praf căzute pe geamuri se vor rostogoli lăsând suprafaţa curată. Un astfel de tratament costă în jur de 30 lei. 

Tratamentul destinat eliminării zgârieturilor şi murdăriilor este cel de polişare şi lustruire a geamurilor. Metoda constă în curăţirea prealabilă a suprafeţei, descoperirea şi marcarea zonelor cu defecţiuni şi prelucrarea suprafeţei cu maşina de polishat, folosind un material abraziv. 

Pentru zgârieturi fine, abia vizibile, depozitele simple de murdării, suprafaţă aspră sau mătuită se utilizează polish compound foarte fin, tip P sau discuri de fetru. Pentru zgârieturile medii, vizibile şi palpabile precum şi pentru cele adânci, care pot forma mici cratere, se recomandă utilizarea unor substanţe cu abrazivi de granulaţie mai mare.

Reparaţii
Dar spărturile şi crăpăturile în parbrize necesită reparare. Repararea constă în câteva operaţiuni simple care se pot executa în circa 30 de minute şi asigură utilizarea pe mai departe a parbrizului economisind şi o sumă importantă de bani. Se aplică cu succes, mai ales la repararea parbrizelor automobilelor din import, care sunt mai scumpe. 

Reparaţia acestora costă, în medie, 25-30 Euro (a cincea parte din valoarea parbrizului nou) şi poate prelungi simţitor viaţa acestuia. Se execută mai multe operaţiuni: scoaterea aerului din spărtură cu un dispozitiv special, injectarea în spaţiul gol a unei răşini speciale care este aspirată de vacuumul creat. După uscare suprafaţa respectivă se lustruieşte. 

La autoturismele din producţie internă, mai ales la modelele Dacia, ale căror parbrize şi lunete sunt mai ieftine, este de preferat înlocuirea acestora decât reparaţia. În Bucureşti există multe firme care înlocuiesc, repară sau execută tratamente la parbrizele, lunetele şi geamurile autoturismelor de orice marcă sau model. 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top