Tunelul Eurasia leagă Asia de Europa, pe sub Bosfor

Tunelul Eurasia, primul tunel rutier care face legătura între Asia și Europa, pe sub strâmtoarea Bosfor, a fost inaugurat ieri la Instanbul.

Noul tunel are două etaje și o lungime de 14,6 km, peste 130.000 mașini urmând să-l traverse în fiecare zi. Accesul va fi permis doar autoturismelor și camionetelor, durata unei călătorii între cele două continente urmând să fie redusă la 15 minute, de la peste 100 minute în prezent.

Avrasya Tunnel, așa cum este denumit în limba turcă, este cel mai lat și cel mai adânc tunel rutier din lume. Cea mai adâncă secțiune, cu o lungime de 5,4 km, este situată la peste 100 metri sub nivelul mării și poate rezista unor cutremure cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter.

Tunelul Eurasia a fost construit în doar trei ani, costurile lucrărilor fiind estimate la 1,19 miliarde de euro. Traversarea acestuia va costa 15 lire turcești, aproximativ patru euro.

Autoritățile speră ca noul tunel Eurasia să contribuie la decongestionarea traficului. Cu o populație de 18 milioane de locuitori, Istanbul se numără printre cele mai aglomerate metropole din lume.
Tunelul rutier Eurasia se adaugă tunelului feroviar Marmaray, inagurat în luna octombrie 2013. Acesta lega deja malul european și cel asiatic al orașului Istanbul, însă era rezervat exclusiv traficului feroviar.
eurasia (4)

Adaugati comentariu