Tur complet al Casei Poporului: candelabre imense și foiță de aur

Palatul Parlamentului, cunoscut și sub numele de Casa Poporului, e o clădire controversată –  „genială”, spun unii, „monstruoasă”, susţin alții. Nu conteneşte să atragă vizitatori din întreaga lume.

Destinație pentru VIP-uri

Vedete internaţionale sau VIP-urile în trecere prin Capitală – de la fotbalişti la staruri pop-rock – rareori ratează un tur prin încăperile căptuşite cu marmură. Toţi sunt dornici să afle amănunte despre subterane misterioase, despre istoricul clădirii sau despre lampadare şi covoare demne de Cartea Recordurilor.

Tururi ghidate

Pentru tururi ghidate, o rezervare telefonică e cea mai indicată. Ghizii vorbesc toate limbile de circulaţie, şi cunosc o droaie de amănunte despre „Palatul lui Ceauşescu”. Vara e sezon de vârf. Grupurile trec prin încăperi spectaculoase prin dimensiuni; arhitectura eclectică, stilul înzorzonat, excesul de marmură, stucaturile de ipsos, lambriurile încărcate, ploaia de cristale din candelabre stârnesc uimire. Un tur durează în jur de 20 de minute, uneori mai mult, pentru a le da timp turiştilor să facă fotografii.

Sursă foto: Wikipedia

Decorațiuni cu materiale autohtone

Fixaţia lui Ceauşescu era ca, peste tot, în Casa Poporului, să se folosească materiale autohtone. Şi s-au folosit din belşug, în cantităţi care depăşesc imaginaţia: peste 1 milion de metri cubi de marmură, peste 900.000 metri cubi de lemn; 2.800 de candelabre din cristal de Mediaş atârnă de tavanele aurite, cel mai mare având 5 tone greutate.

Citeste continuarea articolului aici

Adaugati comentariu