Un secol de legendă – Legendarul pilot Marin Dumitrescu împlinește 100 de ani

Marin Dumitrescu 2

Un secol de legendă în automobilism aniversează azi România. Pilotul Marin Dumitrescu împlinește 100 de ani. El este cel care a scris istorie în motorsport cu BMW 328, primul automobil care a marcat imaginea sportivă a brand-ului BMW.

Peste trei decenii pe circuit a petrecut Marin Dumitrescu, rămas apoi în lumea sporturilor cu motor, ca preparator de automobile de curse, ca mentor şi coordonator de echipă. Fiul său Radu și nepoții Andrei și Silviu au păstrat tradiția vitezei și au confirmat că talentul și pasiunea se moștenesc prin titluri în campionatele naționale de coastă și circuit. Radu Dumitrescu este campion absolut la coastă, iar cu echipa Politehnica Bucureşti, condusă chiar de Marin Dumitrescu în 1980, și-a adjudecat titlul de campion la Grupa A pe Circuit.

Silviu a încheiat sezonul 2009 pe primul loc în cursele de coastă, iar Andrei s-a impus în Campionatul de Viteză în Coastă, marcând astfel 50 de ani de la când bunicul său obținuse același titlu.

Marin Dumitrescu a intrat în sporturile cu motor după cel de-al Doilea Război Mondial. A început pe două roți, la clasa 125 cmc și și-a adjudecat rapid titlul de campion. Ulterior, avea să pornească celebrele “Curse de la șosea”, cu modele Jeep modificate.

Marin Dumitrescu

În 1947, la inițiativa lui Jean Calcianu, mecanicul “cu șapca-ntoarsă”, au fost recondiționate mai multe modele de competiție din perioada interbelică. S-au pus astfel bazele unui nou campionat de viteză pe circuit. La uzinele Vulcan au văzut lumina zilei, grație lui Marin Dumitrescu, două modele performante care aveau la baza BMW 328, pe care avea să le arunce în luptă împotriva unor mari nume din motorsport. Marin Dumitrescu a câștigat cursa de viteză în coastă de la Sinaia din 1950. Succesul a fost transpus pe DVD, într-un documentar realizat de Eduard Baban – Cătălin Oprea. “Este cursa vieții mele”, spune Marin Dumitrescu în documentar, o declarație care a inspirat și numele acestuia.

Peste 30 de titluri de campion a adunat Marin Dumitrescu în CV-ul său impresionant. L-a bifat pe ultimul, devenind Campion Național Clasa VI în campionatul de viteză în coastă, chiar în anul retragerii sale, în 1976, la volanul unui model Dacia.

Marin Dumitrescu 3

Legendarul pilot a fost decorat pentru întreaga sa activitate de către Președinția României, în anul 2012, cu Ordinul Național Serviciul Credincios în rang de Cavaler.

În iunie 2017, la Concursul de Eleganță de la Sinaia, legendarul Marin Dumitrescu a pășit pe covorul roșu alături de o mașină de legendă: BMW 328 Mille Miglia Roadster.

 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top