Uzina Ford din Craiova a devenit Ford Otosan. Turcii anunță investiții de 490 mil. euro

Ford Otosan Craiova - 1 iulie 2022 25751

Acordul prin care Ford Otosan, cel mai mare producător de vehicule comerciale din Europa, preia proprietatea fabricii Ford din Craiova a fost finalizat cu succes.

Prin acord, Ford a transferat proprietatea asupra fabricii sale din Craiova, care produce vehicule și motoare, către Ford Otosan, permițând astfel companiei să-și extindă operațiunile la nivel internațional.

Anul acesta, pe 14 martie, Ford a anunțat că fabrica de la Craiova va produce noua generație a modelului Courier, atât în varianta Transit (transport marfă), cât și în varianta Tourneo (transport persoane), ce va intra în producție în 2023, cu o versiune complet electrică din 2024. De asemenea, Ford Puma, cel mai bine vândut autoturism Ford din Europa, va beneficia în 2024 de o versiune complet electrică, care va fi produsă la fabrica din România.

Pentru a sprijini lansarea următoarei generații a modelului Courier, Ford Otosan anunță astăzi o investiție de 490 de milioane de euro la fabrica de la Craiova, care va fi implementată în următorii trei ani. Astfel, capacitatea totală de producție a fabricii de la Craiova va crește de la 250.000 vehicule/an la 272.000 de vehicule/an.

Prin această preluare, unitatea de producție din România va beneficia de experiența și expertiza vastă a Ford Otosan în electrificare, proiectare de vehicule comerciale, inginerie și producție. Expertiza și know-how-ul Ford Otosan în electrificare, așa cum se vede la emblematicul model E-Transit recent lansat, se vor regăsi și în vehiculele electrice pe care compania le va produce în fabrica de la Craiova.

Furgoneta cu motor cu ardere internă și versiunile combi ale următoarei generații Transit Courier, proiectate și dezvoltate de Ford Otosan, vor fi produse la Craiova și lansate anul viitor, în timp ce producția versiunilor integral electrice ale acestor vehicule va începe în 2024.

Conform companiei, Ford Otosan va prelua, de asemenea, responsabilitatea producerii noii versiuni integral electrice a micului SUV Ford Puma, produs în prezent la Craiova și programat pentru lansare în 2024. Odată cu adăugarea acestor vehicule în portofoliul său, Ford Otosan va produce E-Transit, E- Modelele Transit Custom, Courier și Puma, precum și versiunile lor complet electrice la cele patru unități ale sale din două țări – Turcia și România.

Investiția de 490 de milioane de euro anunțată de Ford Otosan pentru următorii trei ani vizează producția următoarei generații Courier.

Din totalul de 272.000 de unități prognozate de Ford Otosan ca producție anuală a uzinei din Craiova, următoarea generație Courier ar trebui să ocupe circa 100.000 de unități, iar producția Puma circa 189.000 unități.

Ford Otosan a dezvăluit anterior și că producția anuală a uzinelor sale de la Kocaeli (Turcia) va fi crescută la 650.000 de vehicule. Odată cu adăugarea fabricii de la Craiova în portofoliu, capacitatea totală de producție anuală a companiei va depăși 900.000 de vehicule.

„Electrificarea reprezintă cea mai mare transformare din industria auto de peste 100 de ani, iar Europa, cea mai importantă piață de export a noastră, face progrese rapide în această direcție. Având în vedere recentul anunț al Ford cu privire la planurile sale de electrificare în Europa, experiența și know-how-ul vast al Ford Otosan în electrificare, care a început cu modelele Custom PHEV și continuă cu E-Transit, credem că uzina din Craiova își va asuma un rol și mai important în domeniul electrificării. Odată cu alăturarea Craiovei în rețeaua Ford Otosan, fabrica va beneficia semnificativ de experiența și know-how-ul nostru vast în proiectarea, industrializarea și producția de vehicule comerciale. Craiova, va fi una dintre cele mai eficiente fabrici Ford din Europa”, a declarat Güven Özyurt, director general al Ford Otosan.

Ford mai anunță astăzi că, în contextul transferului de proprietate de la Craiova, a fost creată o nouă companie – Ford Romania Services SRL – care integrează activitățile de vânzări și marketing ale Ford in România (Compania Națională de Vânzări), condusă de Roxana Capătă și Ford Business Solutions Center (FBS), condus de Dieter Rogmann. De asemenea, unele funcțiuni europene suplimentare, precum Serviciile de Cumpărări și Contabilitate, care operează din Craiova, își vor desfășura activitatea în cadrul companiei Ford România Services.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top