Varta amână investiția în uzina de baterii pentru mașini electrice

Baterii LGES Varta Koç

Estimând o scădere temporară a cererii și cu o balanță financiară în declin, Varta a anunțat că amână proiectul de construire a unei noi uzine. Germanii au avut discuții despre noua uzină inclusiv cu guvernul României.

Încă din primăvara acestui an zvonurile privind o importantă investiție a companiei Varta au luat amploare. Pe 3 martie, Roxana Mânzatu, secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a postat pe rețelele sociale un mesaj legat de o întâlnire cu reprezentanţi ai Varta, însă ulterior acesta a fost şters.

În iunie, prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit la Palatul Victoria cu reprezentanţii executivi ai Varta, prilej cu care a subliniat importanţa acordată de guvern investiţiilor, în special în domenii cu nivel înalt de tehnologizare. Potrivit unui comunicat al Executivului de la acea dată, în cadrul discuţiilor au fost prezentate planurile de dezvoltare ale companiei germane în România.

Ulterior, în aceeași lună, Florin Spătaru, ministrul Economiei, a declarat că urmează să fie finalizat un proiect al unei maga-fabrici de baterii care va fi amplasată în România.

„Ceea ce pot să spun că facem în acest moment este următorul lucru: vom avea investiţii în industria bateriilor într-o mega-fabrică. Nu vă pot da aceste detalii şi trebuie să înţelegeţi acest lucru pentru că cei care vin din business ştiţi foarte bine – genul acesta de tranzacţii trebuie comunicat în momentul în care se realizează pentru că, altfel, îl punem în pericol. Da, vă putem spune că lucrăm la un proiect, e prea puţin spus că lucrăm, urmează să fie finalizat, dar discutăm şi de alte proiecte din industria bateriilor”, a precizat Florin Spătaru.

Deși oficialii români și germani au evitat să facă un anunț oficial în privința unei potențiale investiții a Varta în România, estimată la circa 1 miliard de dolari, compania a deschis încă din ferbuarie 2022 o nouă linie de business pentru mobilitate electrică, numită Pertrix V. Pertrix V SE, cu sediul social în Ellwangen (Germania). Aceasta, la rândul său, a deschis în ţara noastră, la Otopeni, firma V4Drive Romania SRL având ca obiect principal de activitate fabricarea subansamblurilor electronice.

Dacă investiția estimată la 1 miliard de euro avea să fie realizată în România este încă o necunoscută, însă este cert că Varta a oprit temporar proiectul. Într-un document destinat investitorilor publicat pe 15 noiembrie compania a anunțat o scădere a veniturilor după primele nouă luni din acest an cu 8,3% până la 570,7 milioane de euro.

În acest context și estimând o scădere temporară a cererii de la clienții săi, Varta va opera „ajustări” care includ, printre altele, introducerea unui program scurt de lucru la unitatea de producție din Nördlingen. Totodată, „noua construcție a fabricii pentru celule rotunde/V4Drive va fi continuată numai după ce angajamentele obligatorii ale clienților au fost asigurate”.

Prognozele Varta arată că anul financiar 2023 va fi unul extrem de dificil pornind de la ipoteza că „situația economică provocatoare și crizele globale existente vor continua în 2023, cu consecințe negative corespunzătoare asupra costurilor, lanțurilor de aprovizionare și cererii clienților”.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Rimac Technology - BMW

Parteneriat BMW Group – Rimac Technology

Grupul BMW a încheiat un parteneriat „pe termen lung” cu Rimac Technology, divizie independentă a companiei croate care, alături de Porsche, este

Scroll to Top