Verdict CJUE: Taxa auto rămâne în picioare

Taxa auto rămâne în picioare. Cei care au plătit o taxă similară anterior nu vor fi scutiţi de plata noii formule, indiferent dacă variantele sale precedente au fost declarate incompatibile cu dreptul UE, scrie Mediafax.

Acesta este verdictul dat, săptămâna aceasta, de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), în cauza Mihai Manea împotriva Prefecturii Braşov – Serviciul public comunitar regim de permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor. CJUE a fost sesizată de către Curtea de Apel Braşov care a solicitat o decizie preliminară în acest caz, pentru a se asigura aplicarea uniformă a dreptului Uniunii.

Potrivit legislaţiei europene, articolul 110 TFUE prevede că „niciun stat membru nu aplică, direct sau indirect, produselor altor state membre impozite interne de orice natură mai mari decât cele care se aplică, direct sau indirect, produselor naţionale similare. De asemenea, niciun stat membru nu aplică produselor altor state membre impozite interne de natură să protejeze indirect alte sectoare de producţie”.

În viziunea CJUE, articolul 110 TFUE „nu interzice ca un stat membru să instituie o taxă pe autovehicule care se aplică autovehiculelor rulate importate cu ocazia primei lor înmatriculări în acest stat membru şi autovehiculelor deja înmatriculate în statul membru respectiv cu ocazia primei transcrieri în acelaşi stat a dreptului de proprietate asupra acestora din urmă” şi „că se opune ca statul membru respectiv să scutească de această taxă autovehiculele deja înmatriculate pentru care a fost plătită o taxă în vigoare anterior declarată incompatibilă cu dreptul Uniunii”.

Aşadar, verdictul final sună astfel: scutirea de o nouă taxă a autovehiculelor rulate care au fost supuse taxei declarate incompatibilă cu dreptul Uniunii nu poate înlocui restituirea cu dobândă a acestei taxe.

Taxa de primă înmatriculare a fost introdusă de Guvern în luna aprilie 2008, fiind calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte. În ianuarie 2012 a intrat în vigoare o nouă taxă auto, înlocuind OUG nr. 50/2008 cu Legea nr.9/2012, care avea ca scop să facă taxa pe poluare conformă cu articolul 110 din TFUE.

De la 15 martie 2013, Guvernul a înlocuit taxa auto cu timbrul de mediu, care se plăteşte o singură dată la prima înmatriculare pe piaţa din România sau la prima transcriere a titlului de proprietate, atât în cazul maşinilor noi, cât şi al celor second hand, pentru care nu a fost plătită fosta taxă auto.

CJUE a stabilit, în februarie 2014, că taxa auto instituită de Guvernul României în ianuarie 2012 contravine articolului 110 din TFUE.

Adaugati comentariu