Verificati consumul de ulei!

Unul din semnele care ne arată nivelul de uzură a motorului este creşterea consumului de ulei. Cu cât uzura motorului este mai avansată cu atât consumul de ulei este mai mare.

Toţi specialiştii sunt de acord asupra faptului că un consum de ulei de peste un litru la un rulaj de 1.000 de kilometri, indiferent de tipul de maşină pe care îl aveţi, defineşte un nivel maxim de uzură care impune în mod obligatoriu introducerea motorului în reparaţie. 

Pentru determinarea consumului de ulei se folosesc diferite metode. O să vă arătăm metoda cea mai simplă la îndemâna oricărui automobilist.

-Aşezaţi maşina pe o suprafaţă orizontală. Opriţi motorul. După o pauză de zece minute scoateţi joja de ulei şi verificaţi nivelul acestuia. Dacă nivelul nu este la reperul maxim adăugaţi câte 100 ml de ulei până ce atingeţi nivelul maxim pe jojă. Nivelul se măsoară la circa zece minute după ce aţi turnat uleiul. Notaţi câţi kilometri aveţi la bord după ce aţi completat uleiul.

-După un rulaj de cel puţin 500 km, aşezaţi maşina din nou pe o suprafaţă orizontală şi măsuraţi din nou nivelul uleiului pe jojă. Observaţi dacă nivelul uleuilui în baia de ulei a scăzut. Completaţi cu câte 100 ml uleiul până la reperul maxim de pe jojă şi măsuraţi după zece minute de la completare. 

Completarea uleiului se va face dintr-un bidon de plastic care este gradat la exterior în ml. Cantitatea de ulei turnată în motor pentru completarea nivelului după rulajulde 500 km (de exemplu, aţi completat cu 200 ml), trebuie s-o dublaţi. Aşa aflaţică  400 ml este consumul de ulei al motorului pentru 1.000 km rulaţi. Uzura motorului se situează în parametrii normali, deci nu consumă ulei.

Comentăm?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top