Vești bune: șoferii au mai mult timp să plătească amenzile

Vești bune: șoferii au mai mult timp să plătească amenzile

Ministerul Administrației și Internelor anunță că, de vineri, toate amenzile contravenționale vor putea fi achitate la jumătate în termen de 15 zile, în loc de 48 de ore, cum este în prezent.

„De astăzi, amenzile contravenționale pot fi plătite la jumătate din minimul prevăzut de actul normativ, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal (în loc de 48 de ore). Cu alte cuvinte, dacă agentul constatator vă aplică o amendă de 200 de lei, iar minimul prevăzut de lege este 100 de lei, dumneavoastră veți putea achita în termen de 15 zile calendaristice doar 50 de lei”, a anunțat MAI pe contul său de Facebook.

Vești bune: șoferii au mai mult timp să plătească amenzile

O altă modificare care intră de vineri în vigoare se referă la plata amenzii la agentul constatator. „Tot de astăzi, amenzile nu mai pot fi achitate direct la polițist… eliminăm, astfel, orice schimb de bani între cetățean și polițist!”, precizează MAI.

Salariul de bază minim brut creşte de la 1.450 de lei la 1.900 de lei lunar, începând cu 1 ianuarie 2018, dar valoarea punctului-amendă nu se modifică.

Cu toate că valoarea punctului-amendă reprezintă 10% din cea a salariului minim brut, OUG 90/2017, adoptată la începutul lunii decembrie, prevede că „pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018, se plafonează punctul-amendă la suma de 145 lei, cât este în prezent, fără a se majora în funcţie de salariul minim brut pe economie garantat în plată”

Conform Codului Rutier (OUG 195/2002), sancţiunile sunt stabilite pe clase, în fucţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care acestea îl prezintă.

Adaugati comentariu