Video: accident în lanț din cauza gheții

Accident în lanț autoexpert.ro

Un accident în lanț s-a produs pe o autostradă din zona Dallas – Forh Worth, din cauza unei porțiuni alunecoase. Opt persoane și-au pierdut viața.

Nu mai puțin de 100 de vehicule au fost implicate în accidentul – monstru din Statele Unite. Acesta s-a soldat cu 8 decese, iar 40 de persoane au fost transportate la spital. O parte dintre acestea erau în stare critică.

În filmarea de mai jos (la care nu-ți recomand să te uiți, dacă ești slab de înger), un tren rutier se izbește, aparent fără să frâneze, de mașinile deja implicate în accident. Acesta este urmat de un pick-up și se alte vehicule. În total – aproximativ 100 de mașini au fost implicate în coliziunea în lanț.

Cauzele accidentului

Tragedia a avut două cauze care, combinate, s-au dovedit fatale: viteza mare, tipică autostrăzii, și gheața care a acoperit doar un tronson de drum.

Accidentul s-a produs la ora 6.30 dimineața, când circulația nu era foarte mare. Echipele de intervenții au scos toate victimele din vehicule în 4 ore.

Unul dintre șoferii implicați în accident a declarat că ”nu vedeai gheața până când n-o simțeai”.

Accident în lanț: frânarea pe gheață

Aderența anvelopelor suferă enorm pe drumurile acoperite cu gheață. În testele de frânare ale colegilor de la Quattroruote, distanțele de frânare pe drum acoperit cu gheață + apă sunt de până la 3 ori mai mari decât pe uscat.

Accident în lanț autoexpert.ro

De exemplu, BMW X7, un SUV de lux care se potrivește perfect pieței americane, frânează pe uscat în 39,7 m, iar pe asfalt ud + gheață în 115,4 m. Decelerația maximă scade de la 0,99 g la 0,34 g.

Concluzia: mai bine întârzii 20 de minute, decât să regreți o viață întreagă!

 

 

Adaugati comentariu