VIDEO: Cel mai accesibil vis

Probabil că mulți se vor pregăti să-mi arunce cu ceva în cap atunci când vor vedea o poză cu noul Porsche 911 GT3 alături de care, mi-am permis cu nonșalanță, să arunc un „accesibil” greu de înțeles. Aroganța mea a luat naștere la Geneva, cu ocazia Salonului Internațional Auto în cadrul căruia cel mai puternic 911 (991) și-a făcut debutul. Iar baza ei stă în faptul că noul GT3 are toate șansele să devină cel mai prietenos supercar.

Despre 911 s-a scris ani la rândul că este o mașină excepțională. Vreo 50 de ani, mai precis, de când silueta inconfundabilă s-a gravat iremediabil pe retinele pasionaților de automobile din toată lumea. Profitând de aniversarea legendei din propria curte, dar și de notorietatea unui eveniment auto de talia celui din Elveția, Porsche a lansat cea mai puternică și sălbatică (momentan!) declinare a gamei 991.

Acum trebuie să explic și „accesibilul” ăla, ca să nu-mi pun chiar toată lumea în cap, mai ales că se spune că pentru a te trece pe lista proprietarilor de Porsche911 GT3 trebuie să pregătești minim 135.000 de euro, în Germania. La un salon la care principalii trei poli de atracție au fost Ferrari LaFerrari, McLaren P1 și Lamborghini Veneno, adică obiecte identificate cu licență de zbor la sol, toate versiuni de serie mică, sau foarte mică (trei exemplare, în cazul lui Veneno), GT3 a părut a fi cel mai rațional supercar.

De altfel, într-o discuție amicală cu alți colegi de breaslă în care am dat frâu liber imaginațiilor pentru a alege automobilul suprem prezent la Geneva, personal am mers pe noul Porsche. Pentru simplul fapt că ar putea fi utilizat (chiar zilnic, în funcție de anotimp) și pe teritoriul țării noastre; cu ceva mai multă atenție, ce-i drept. Sigur că cei 475 CP storși dintr-un boxer de 3,8 litri ce poate fi turat până pe la 9.000 rot/min îl recomandă mai ales pentru escapade pe circuit, dar toți cunoscătorii filosofiei Porsche în ceea ce privește reglarea și setarea șasiurilor, îmi pot da dreptate.

E drept că n-ai avea unde să vezi cum arată un ac postat în dreptul a 315 km/h, viteza maximă constructivă, dar sunt ceva drumuri pe care ai putea număra până la 3,5 secunde, adică fix timpul în care ai ajunge la 100 km/h, cu plecare de pe loc. Din punct de vedere optic, GT3 aduce câteva elemente care completează linia clasică a lui 991. Spoilerele, evacuarea dublă poziționată central, un eleron șterpelit dintr-un paddock de curse sau interiorul scăldat în Alcantara, toate-i vor creea proprietarului senzația că a făcut alegerea cea bună.

Și dacă ne referim la inovații tehnologice, capitol atât de apreciat prin birourile inginerilor Porsche, GT3 vine cu un sistem de direcție integral, activ. Adică ambele punți sunt viratoare, roțile din spate oscilând cu câteva grade doar, dar suficient pentru a îmbunătăți comportamentul dinamic al automobilului în anumite situații (în funcție de viteză). Dimensiunea jantelor de aliaj este de 20 de inch, dar cel mai mult mi-ar plăcea să urmăresc reacția lucrătorilor din service-urile de anvelope, atunci când tragi mașina pe rampă, iar ei vor privi (cel mai probabil!) țintă către sistemul de prindere cu piuliță centrală. Parcă-mi și imaginez un: „ce cheie-mi trebuie pentru asta?”…

Adaugati comentariu